Afbeelçding: www.hersenstichting.nl/ommetje/

Hoe is dat bij u in Portugal? Hier in het koude kikkerlandje is iedereen massaal aan de wandel. ‘Ommetje’, de razend populaire app van de Hersenstichting, heeft inmiddels meer dan 1 miljoen gebruikers en per dag worden er ongeveer 500.000 ommetjes gelopen. Notoire bankzitters en doorgewinterde slapers doen massaal aan een energietransitie die de D66- en GroenLinks lobbyisten van de ‘groene golf’ doen knarsetanden van jaloersheid. Maar het gaat hier om een fysieke en persoonlijke energietransitie. Het succes van ‘Ommetje’ hoeft geen verwondering te wekken. De app is bepaald niet vies van beïnvloeding en doet precies waar privacy goeroes en cybercrimespecialisten u en mij voor waarschuwen. Maar dan onschuldig…, en voor het goede doel. Namelijk uw eigen welbevinden.

Iedereen doet het. Ik kan niet achterblijven.

Het principe van sociale bewijskracht werkt het sterkst wanneer we mensen observeren die op ons lijken. Collega’s bijvoorbeeld. Als zij in hun gedwongen quarantaine, gemondkapt en wel een ommetje maken, blijf ik niet achter. De app sluit hier naadloos op aan.

Delen is het nieuwe vermenigvuldigen.

Midden op de app prijkt een button; natuurlijk, de app is van de Hersenstichting, dus in de vorm van een hart. En niet zomaar een hart; nee, groot en knalrood. Dat is de deelknop. Daarmee deel je je resultaten met mede-app gebruikers. Dat stimuleert jezelf. Dat stimuleert anderen. Doorgaan en delen dus.

Zondigen wordt verlustigen.

Heb je een dagje gezondigd? Wat? Geen ommetje gemaakt! Strafpunten? Welnee! Belonen is beter dan straffen. Uw brein werkt niet anders dan dat van uw pubers waarvan u drommels goed weet dat ze juist niet actief worden op het moment dat er een straf wordt uitgedeeld. Belonen werkt wel! Dus: ‘Fijn dat je een ommetje hebt gelopen!’, is vele malen effectvoller dan een scheld- en strafkanonnade. En zo kan ik nog wel tien slimmigheden in die app noemen die mij tot de volgende aanbeveling brengen.

Allemaal downloaden die app. En vooral, beter slim gejat dan slecht bedacht, integreer die slimme beïnvloedingstactieken in uw eigen online en andere commerciële strategieën om het grote geld binnen te harken (of gewoon het hoofd boven water te houden in deze moeilijke tijden). In een volgende column kijken we dan hoe ethisch (on)verantwoord deze vorm van beïnvloeding eigenlijk is.