Portugal heeft een uitstekend klimaat voor verschillende soorten fruitbomen. Het citrusfruit dat hier groeit is toch wel het smakelijkst van de hele wereld. Je kan hier ook goed pruimen, perziken en nectarines telen en nog veel meer. Toch kan je niet overal alle soorten fruit telen. Er bestaan verschillende soorten microklimaten en waar je op de éne plek goed tropisch fruit kan telen, kan je op de andere, maar zeldzamere plek, kersen telen. 

medronhoIk verwacht niet dat je bij de aankoop van een huis met tuin in Portugal al bedenkt welke fruitbomen je wil hebben. Maar het microklimaat in je tuin kan wel degelijk bepalend zijn voor de keuzes die je kan maken. Makkelijk zijn fruitbomen als abrikozen, pruimen, Japanse mispels en ook de meer tropische maar zeer resistente aardbeiguave, niet te verwarren met de aardbeiboom, beter bekend als Medronheiro. Ook de ananasguave is een makkelijke fruitboom die warmte, droogte maar ook wat vorst verdraagt. Citrusbomen zijn al moeilijker. Ze kunnen allerhande soorten insecten krijgen wat speciaal lastig is voor een jonge nog groeiende boom. Ook worden ze vaak verkeerd geplant. Te diep in de grond ´begraven´ kan een citrusboom er na tien jaar nog uitzien alsof hij pas gisteren geplant is. Belangrijk is het dus de boom niet dieper te planten dan dat hij in de pot staat. Op de meeste plekken is de grond hier keihard maar soms heb je geluk een zanderige grond in de tuin te vinden. Zandgrond is makkelijker bij het graven maar houdt de voedingsstoffen en water slecht vast. Kleigrond is te hard en vaak te compact voor een goede boomgroei. Bij beide soorten grond is het dus belangrijk om bij het planten van fruitbomen rijkelijk compost of mest te gebruiken.

De meest fruitbomen hebben regelmatig water nodig om goed fruit te geven. Een volwassen sinaasappelboom kan een warme zomer zonder water wel overleven maar verwacht dan niet dat je van zo´n boom lekker sappig fruit krijgt. Twee of drie keer per week water in de zomer is belangrijk om de meeste fruitbomen productief te houden. Toch zijn er ook fruitbomen die, als ze éénmaal aangeslagen zijn, liever geen of weinig water krijgen. Vijgenbomen, olijfbomen en amandelbomen doen het beter zonder al te veel te gieten en ook de hier in de heuvels veel voorkomende aardbeiboom doet het goed zonder water. Eén van mijn favoriete fruitsoorten is de natalpruim. Het is geen boom maar een struik, is zeer droogteresistent en geeft over een langere periode fruit en de bloemen ruiken heerlijk. De plant is afkomstig uit zuidelijk Afrika waar het klimaat vergelijkbaar is met de Algarve. Ten slotte is er nog de droogteresistente johannesbroodboom. Deze boom produceert geen sappig fruit maar lange, vrijwel zwarte bonen die een lekker alternatief voor chocola zijn. Deze bonen worden ook gebruikt als diervoeder, broodmeel en in kleur- en smaakstoffen. Het is een langzaam groeiende maar prachtige boom die ook goed als schaduwboom kan dienen.