Een voorstel voor de totstandkoming van een internationaal verdrag ter bestrijding van pandemieën zou binnenkort kunnen worden gepresenteerd op de jaarlijkse vergadering van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO), meldde de directeur-generaal van de WGO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

De WGO-topman is van mening dat het verdrag zou helpen om de lacunes op te lossen die door COVID-19 aan het licht zijn gekomen, om de uitvoering van internationale gezondheidsvoorschriften te versterken en ook om de pandemieparaatheid en -respons te verbeteren. Een van de concrete doelstellingen van dit nieuwe verdrag is de gegevensuitwisseling tussen de staten.

Ook de voorzitter van de Europese Raad is van mening dat het fundamentele idee is om via het verdrag een wereldaanpak te garanderen om pandemieën beter te voorspellen, te voorkomen en erop te reageren, namelijk door de mondiale capaciteiten te versterken en een eerlijke en universele toegang tot vaccins, medicijnen en tests te waarborgen.

Het idee van een Internationaal Pandemieverdrag wordt zowel gesteund door de G7 als door de 27 EU-lidstaten. De leiders van de EU-landen hebben gezamenlijk een overeenkomst ondertekend met de voorzitter van de Europese Raad en de WGO-topman, die voorziet in de totstandkoming van een internationaal verdrag om te reageren op toekomstige pandemieën.