De opschorting van de betaling van de maandelijkse aflossing van een lening, of een deel daarvan, was een belangrijke hulp voor veel gezinnen en bedrijven die getroffen werden door de gevolgen van de pandemie. Een recent wetsbesluit (70-B/2021) bepaalt dat de klanten die voor dit uitstel van betaling hebben gekozen, sinds 1 oktober 2021 speciaal worden gecontroleerd door de banken om niet-naleving te voorkomen. Leningen die onder deze maatregel vielen zijn nu dus weer opeisbaar na een betalingsachterstand van 90 dagen. Vanaf 1 januari 2022 kunnen de banken dus overgaan tot huisuitzetting.

1- Een van de mogelijkheden is om hulp te vragen bij de bank, met de verlenging van de betalingstermijn om aldus de kosten direct te verlagen. Op deze manier wordt het verschuldigde bedrag gedurende een langere termijn afbetaald en het maandbedrag verlaagd. Je moet echter rekening houden met twee situaties: enerzijds zullen de totale kredietkosten stijgen, anderzijds zijn er leeftijdsgrenzen aan het einde van de kredietovereenkomst

2- Een andere oplossing is om gedurende een periode geen kapitaal af te lossen. In dit geval betaalt de klant alleen de rente en laat de aflossing van de hoofdsom voor later. Het uitstel van aflossing van kapitaal zal het mogelijk maken om de onmiddellijke kredietlast te verminderen, waardoor een aanzienlijk deel van de lening naar het einde van het contract wordt ‘verplaatst’. Alleen zullen de kosten van de lening uiteindelijk ook hoger komen te liggen.

3- Kredietconsolidatie is alleen haalbaar voor mensen die niet in gebreke zijn gebleven. Consolideren betekent een krediet afsluiten waarmee je een einde kunt maken aan alle andere kredieten, zodat je nog maar één afbetaling overhoudt.