Als corona voor werknemers iets heeft veranderd, is het wel de druk op het thuiswerken. Maar je baas kan niet álles van je verwachten. Ook als Portugese thuiswerker heb je rechten.

Wie onder een ‘normaal’ regime werkte, kan een afspraak maken voor telewerken met een maximale duur van drie jaar, tenzij het bedrijf valt onder een collectief reguleringsinstrument dat een andere periode definieert. Binnen de eerste 30 dagen kunnen de partijen de afspraak beëindigen. Andere regels zijn onder meer:

Recht op privacy
Je hebt recht op pauzes. De werkgever kan niet verwachten dat je 24 uur per dag, zeven dagen per week beschikbaar bent. Aan de andere kant kan de werkgever de activiteit of werkinstrumenten van de werknemer controleren, bijvoorbeeld met een huisbezoek tussen 9.00 en 19.00 uur.

Vergoedingen

Telewerkers hebben dezelfde rechten als collega’s die naar het bedrijf pendelen: opleiding, promoties en loopbaanontwikkeling, beperking van de normale werkuren en vergoeding van schade als gevolg van arbeidsongevallen of beroepsziekten. De werkgever moet zorgen voor een regelmatig contact met het bedrijf en collega’s, zodat de werknemer zich niet geïsoleerd voelt. Als het contract de werkinstrumenten niet vermeldt, wordt aangenomen dat de werkgever zorgt voor de installatie, het onderhoud en de kosten ervan. In principe moet de betaling van de voedingstoelage behouden blijven. De vervoervergoeding mag niet betaald worden.

Zorg
Werknemers die thuiswerken, vallen nog steeds onder de arbeidsongevallenverzekering. Werknemers kunnen aanvragen om thuis te werken als ze een kind onder de drie jaar hebben, op voorwaarde dat de werkgever over de middelen beschikt voor telewerken.