Begin oktober heeft de Portugese regering de Staatsbegroting 2022 gepresenteerd. Premier António Costa benadrukte bij de presentatie dat de ontwerpbegroting voor 2022 de investeringen verhoogt, en zich richt op jongeren en op de middenklasse. Voor de eerste minister biedt het begrotingsvoorstel van de regering concrete antwoorden om het leven van de Portugezen te verbeteren.

Een aantal belangrijke punten zetten we graag op een rijtje.

– De werkloosheidsuitkeringen worden verhoogd om minimaal een inkomen van 504,63 euro te garanderen. Het nationale minimumloon van 665 euro gaat volgend jaar weer omhoog om in 2023 op 750 euro uit te komen.

– Verhoging van meer dan 700 miljoen euro van de totale begroting voor de gezondheidssector.

– De bouw van de nieuwe ziekenhuizen in Lissabon Oriental, Seixal, Sintra en Alentejo zal naar verwachting in 2023 beginnen.

– Het bedrag dat in de staatsbegroting is voorzien voor basis- en secundair onderwijs en schooladministratie groeit met 9% ten opzichte van 2021 tot een totaal van bijna acht miljard euro. De totale uitgaven voor wetenschap, technologie en hoger onderwijs stijgen met 20% tot ruim drie miljard euro.

– De overheidsinvesteringen nemen met 30% toe ten opzichte van 2021.

– Er komt een investering van 528 miljoen euro in spoorweg- en wegennet, waarvan het grootste deel (469 miljoen) voor het spoorvervoer. De subsidie voor emissiearme voertuigen blijft behouden, waaronder auto’s en motorfietsen, conventionele of elektrische voertuigen, en fietsen.

– Een injectie van 2 miljard euro in TAP dit jaar en in 2022. Dit jaar kreeg TAP volgens de communautaire regels die speciaal zijn ontworpen in de pandemische context, ook een vergoeding toegekend omwille van covidschade met betrekking tot de periode van maart tot juni 2020, voor een bedrag van 462 miljoen euro.

– Overdracht in 2022 van 10 miljoen euro aan de lokale overheden of aan dierenbeschermingsverenigingen, om dierenwelzijn en sterilisatie te ondersteunen.