Tijdens de donkere dagen in december hebben we misschien wel meer behoefte aan kleur dan in de zomer. Maar het grootste deel van de natuur is in winterslaap. Gelukkig zijn er toch een aantal planten die ons blij maken met hun kleurrijke bloemen, bladeren of bessen.
Cyclaam, de plant die mijn moeder alleen al door ernaar te kijken dood kan krijgen. Meestal kennen we ze als kamerplant en staan ze te warm en te nat, twee dingen waar een cyclaam een hekel aan heeft. De grootbloemige cyclamen zijn wat gevoeliger voor de kou maar er zijn outdoor cyclamen met kleinere bloemen die je hier heel goed op een ietwat beschaduwde plek met niet al te veel water in de tuin kan planten. De cyclaam is een bolgewas, in de zomer gaat ze in zomerslaap en bij de eerste regens in de herfst begint ze weer te groeien.
Poinsettia, ofwel de kerstster. Deze is tegenwoordig in vele kleuren te verkrijgen: rood, wit, crème, geel, roze, gespikkeld, rood met wit omrand, wit met rood omrand en zalmkleurig, elk jaar zijn er meer varianten. De rode poinsettia’s zijn de populairste, gevolgd door de gespikkelde ‘glitter’. Wat veel mensen voor de bloem aanzien zijn gekleurde schutbladeren; de bloemen zijn de groengele knoppen die je in het midden ziet. Van nature zijn de schutbladeren van de poinsettia rond de kersttijd nog groen, pas in januari verkleuren ze. Door te spelen met licht en temperatuur krijgen de kwekers de poinsettia’s sneller aan het verkleuren. Op een vorstvrije plek kan de poinsettia in de tuin. Het worden grote struiken. Plant ze pas echter uit in mei want de exemplaren die je rond de kerst koopt zijn echte kasplantjes die bij te lage temperaturen of veel regen gelijk het loodje leggen. Ook in huis wil de poinsettia niet al te veel water. Houd hem tochtvrij en zet hem niet te dicht bij de open haard of verwarming.
Nandina’s zijn nog weinig gebruikte struiken hier. Toch zijn het makkelijke planten die weinig water behoeven. Maar ja, ze hebben geen grote mooie bloemen. Toch kunnen Nandina’s kleur aan de tuin geven, vooral bij varianten als ‘obsessed’ en ‘firepower’ waarbij de nieuwe bladeren mooi rood zijn, ook in de winter. De kleine witte bloemen verschijnen in de zomer en de rode bessen rijpen in de late herfst.
Pyracantha’s zijn sterke doornige struiken. Je ziet ze vaak langs de weg groeien, wat al aangeeft dat ze geen extra bewatering nodig hebben als ze eenmaal geworteld zijn. Ze hebben kleine witte bloemetjes en in de herfst en winter kan je genieten van de gele, oranje of rode bessen, mooi in een kerststukje of een krans. Overigens vind je in het wild de Pistacea lentiscus die rond de kersttijd mooie rode-roze bessen draagt. Gebruik voor je decoratie het liefst een struik uit eigen tuin. Dat voorkomt dat elke kerst de wilde struiken helemaal kaal geplunderd worden. Ze zijn te koop in de betere tuincentra.
Planten die typisch rond de kerst verkocht worden, maar het in de zomer hier lastig hebben, zijn Gaultheria’s, Helleborussen en Skimmia’s. Denk aan mooie bessen en bloemen en een lekker geurtje tijdens de kerst. Herinneringen aan Nederland of België. Om ze in de zomer een kans op overleven te geven moet je ze in de schaduw zetten. Ach, en overleven ze het niet, dan koop je volgend jaar weer nieuwe voor de kerst. Tenslotte gaan de meeste kerststerren na kerst ook de vuilnisbak in.