Veel mensen hebben huisdieren. Meestal zijn dat katten of honden. Als u een tuin hebt, wilt u natuurlijk ook dat uw kat of hond daar vrij kan rondlopen. Mocht u een dier hebben dat overal aan knabbelt, dan kunt u planten die giftig zijn voor dit dier beter vermijden, alhoewel de meeste dieren instinctief weten welke planten giftig zijn.       

O

m te voorkomen dat uw hond wegloopt, heeft u een goede omheining geïnstalleerd met zelfsluitende poort. Een kat in de tuin houden is moeilijker. Ze vinden altijd wel een weg naar buiten. Gelukkig zijn katten meestal slimmer dan honden en komen ze niet zo snel in de problemen. En eventuele schade die ze veroorzaken vallen in het niet met wat een hond kan uitspoken. Dat geldt ook voor de schade die ze in uw eigen tuin kunnen veroorzaken. Natuurlijk heeft elk dier een karakter op zich, en sommige hondenrassen hebben meer de neiging om gaten te graven dan anderen (terriërs bv.). Niet elke hond zal een groot gat in het midden van uw gazon graven of alle plantjes die u net uitgeplant hebt er weer uit trekken, maar mocht u zo een hond hebben, dan kunt u beter voorafgaande maatregelen nemen.

Training
Training is belangrijk. Een hond kan al van jongs af aan leren wat ie wel en niet mag doen. Ook is het belangrijk dat uw hond zich niet verveelt. Een verveelde hond zoekt naar actie ten koste van uw tuin. Veel wandelen, spelletjes doen, speeltjes in de tuin en toezicht kan helpen problemen te voorkomen. Dus niet uw hond in de tuin loslaten en dan urenlang weggaan. Als uw hond dat in huis niet aankan, zal dat in de tuin ook niet lukken. Moet u regelmatig gedurende de dag lang weg, bv. vanwege werk, dan kunt u het best een kennel maken. Een andere maatregel om te voorkomen dat uw hond planten uitgraaft, is een hekje (al dan niet met schrikdraad) om de bloembedden zetten, of een doornig hegje van bv. Pyracantha.

Kippengaas
Om te voorkomen dat uw gazon opgegraven wordt, kunt u kippengaas net onder de grond leggen, het beste natuurlijk als u een nieuw gazon aanlegt. Het gras heeft er geen last van, maar uw hond zal dat gaas niet prettig vinden. Plast uw hond op het gras, verdun de urine dan met water zodat al dat geconcentreerde stikstof, wat op zich een goede voedingsstof is om uw gazon groener te maken, het gras niet verbrand.

Schaduwplek
Honden graven behalve bij verveling of vanwege instinct ook om afkoeling te zoeken. Zorg er dus voor dat er een schaduwplek is voor uw hond en water om te drinken. Wilt u uw hond het graafplezier niet ontnemen, reserveer dan een plek in de tuin voor uw hond waar hij zich uitleven mag, eventueel met een hek eromheen, en leer dat hij daar wel mag graven door hem te straffen als u hem in een fout gebied ziet graven (dus niet als u het gat pas later ontdekt). Neem hem daarna mee naar het goede gebied en prijs hem als hij daar graaft.

Grotere plant
Als u nieuwe planten in de tuin zet, is het beter dat uw gravende hond daar niet bij is. Ziet hij u graven, dan denkt hij dat hij dat ook mag doen. Als u een hond hebt die overal doorheen loopt, dan is het beter grotere struiken en bomen te planten. Ik weet nog van een klant die Ierse Setters had, zeer actieve honden. Als hij wat uitplantte, dan moesten die planten al een aardige maat hebben. Kleine Gazanias of Felicias uitplanten kon hij wel vergeten. Soms is het met alle goede wil en training toch niet mogelijk uw hond het graven af te leren. Dan is het tuinieren in potten beter. Deze potten moeten natuurlijk wel voldoende groot, zwaar en stabiel zijn, anders liggen ze bij het geringste stootje van uw hond om.

 


Dit artikel verscheen in “Blik op Portugal 154”.