In het weekend van 24 en 25 maart jl. werd het eerste NCA Filmfestival georganiseerd. Het was, en dat werd beaamd door de vele aanwezigen, een groot succes. De vier door de organisatie zorgvuldig uitgekozen films riepen duidelijk sterke emoties op. Het waren stuk voor stuk films die aanzetten tot persoonlijk reflectie. Er werd dan ook ontroerd, lachend, huilend en blij gereageerd.

De organisatie, die bestond uit de vrijwilligers Henk van Droffelaar, Benedita Cocheno, Marc de Roy en bestuurslid Margaret Krijnen, had hun beste beentje voorgezet. Er werd een unieke en sfeervolle locatie gevonden in de Galeria de Arte in de Adega Cooperativa van Lagoa. Eerlijk toegegeven, de dekentjes die de organisatie voorzien had, waren niet overbodig. De hapjes die ze geregeld hadden met de hotelschool van Lagoa waren overheerlijk. En de drankjes, wel…, drankjes zijn altijd te versmaden. Om niet te spreken van de sfeer. Het was een gezellig, informeel, relaxt gebeuren.

Onze dank gaat uit naar de organisatoren die vrijwillig hun tijd gespendeerd hebben om het NCA Filmfestival op de kaart te zetten. Want ja, het kan niet anders dan dat er een tweede Filmfestival aan komt, hoogstwaarschijnlijk nog dit voorjaar. Wij houden u op de hoogte!

Bent u nieuwsgierig naar de vertoonde films? Onderstaand vindt u een korte beschrijving.

LOVE IS STRANGE
love is strangeSchilder Ben en pianoleraar George zijn een ouder homokoppel in New York die na een relatie van 39 jaar besluiten om te trouwen. Wanneer de katholieke school waar George werkt, dit te weten komt, wordt deze ontslagen. Door de werkeloosheid van George zijn ze verplicht hun nieuw appartement te verkopen. George trekt tijdelijk in bij twee homoseksuele politieagenten op de benedenverdieping. Ben verhuist naar Brooklyn waar hij bij zijn neef Elliot en diens vrouw Kate verblijft en een kamer moet delen met de tienerzoon van het koppel. Deze situatie zorgt voor heel wat spanningen in hun relatie.

ELLE
Michelle is de CEO van een bedrijf dat videogames ontwikkelt. Op een dag wordt ze thuis aangerand maar ze blijft gewoon met dezelfde ijzige onverschilligheid met haar leven doorgaan. Ze heeft een aantal familiecrises te bedwingen, zoals een 75-jarige moeder die nog handelt als een stoeipoes, een vader die wegens massamoord opgesloten zit, een verwende zoon, een ex-echtgenoot en een minnaar. Het blijkt dat haar aanrander nog niet klaar is met haar en haar begint te stalken. Wanneer deze mysterieuze man haar opnieuw lastig valt begint zij hem op haar beurt te stalken, een begin van een gevaarlijk kat-en-muisspel.

I DANIEL BLAKE
Daniel Blake is een 59-jarige meubelmaker in het noordoosten van Engeland. Na een hartinfarct heeft hij voor het eerst in zijn leven hulp nodig van de staat. Hij maakt kennis met de alleenstaande moeder Katie en haar twee kinderen. Katie heeft om te ontsnappen aan een tehuis voor daklozen naar een flat 450 kilometer verderop moeten verhuizen. Beiden bevinden zich in een uitzichtloze situatie, doordat ze gevangen zitten in de bureaucratische rompslomp van het hedendaagse Groot-Brittannië.

Daniel kan volgens zijn artsen nog niet werken, maar volgens de instanties wel. Hij gaat in beroep, maar moet om in de tussentijd een uitkering te hebben solliciteren. Hij krijgt een aanbod om te komen werken, maar voelt zich ten behoeve van zijn gezondheid genoodzaakt dit af te slaan. Bij het beroep maakt hij een goede kans op succes, maar vlak voor de zitting krijgt hij door alle spanning en opwinding nog een hartinfarct, nu fataal.

LA GRANDE BELLEZZA
laGrandeBellezzaDe hoofdpersoon van La grande bellezza is Jep Gambardella, een 65-jarige journalist die in zijn jonge jaren een bekroonde roman schreef. Na dit vroege succes dompelde Gambardella zich onder in het mondaine nachtleven van Rome en schreef hij nooit meer een tweede roman. In de film raakt de hoofdpersoon gedesillusioneerd over de holle pretenties en lege seks in zijn omgeving en treurt hij over de gemiste kansen in zijn leven, zoals zijn verloren jeugdliefde. Gambardella besluit zijn leven een nieuwe wending te geven en op zoek te gaan naar de eigenlijke zin en schoonheid van het leven.