21 juli is in België een erg bijzondere dag. Zoals de Fransen hun quatorze juillet hebben en de Amerikanen feestvieren op de fourth of July, viert ons land op 21 juli de Belgische nationale feestdag. Maar weet jij ook waarom onze nationale feestdag valt op die exacte dag? Dat lees je in onderstaand artikel!

Je zou kunnen denken dat net zoals bij de Amerikanen het hier gaat om een onafhankelijkheidsdag, maar de reden waarom we de Belgische nationale feestdag op 21 juli vieren, ligt ergens anders.

Belgie en Nederland: Koninkrijk der Nederlanden

Het begint allemaal in 1815 wanneer koning Willem I Nederland en België samenvoegde onder de naam ‘Koninkrijk der Nederlanden‘. De reden hiervoor was simpel: een stevige barrière vormen tegen Frankrijk, dat na twintig jaar meedogenloze veroveringspolitiek eindelijk kon worden ingetoomd.

In 1830 vond de Belgische Revolutie plaats. De aanleiding hiervoor was een uit Italië overgewaaid toneelstuk: ‘De Stomme van Portici‘. Deze opera ging over een opstand in Italië en maakte heel wat emoties los ten opzichte van Willem I. Pittig detail: dit theaterstuk werd in augustus 1830 opgevoerd in de Muntschouwburg ter ere van de verjaardag van Willem I en was de kers op de taart van drie dagen durende festiviteiten. Dat ging even anders dan verwacht!

Dat ongenoegen vloeide hoofdzakelijk voort uit het taalverschil tussen noord en zuid, maar ook het verschil in geloof – katholiek versus protestants – zorgde voor aardig wat wrijvingen.

In september 1830 vonden er heel wat gevechten plaats die uiteindelijk tot gevolg hadden dat het Nederlandse regeringsleger uit Brussel werd verjaagd.

Belgische onafhankelijkheid

Aanvankelijk besloot het Nationaal Congres in juli 1831 de Belgische onafhankelijkheid te vieren op de verjaardag van de gevechten in september 1831 en dit gedurende drie dagen. Maar dat begint in 1880 toch een beetje wrang aan te voelen. De reden? De banden met Nederland waren ondertussen hersteld, dus leek het fout om de Belgische nationale feestdag te vieren ter herdenking van die gevechten.

De drie dagen durende festiviteiten werden dan ook bij wet verplaatst naar de derde zondag van augustus en de twee daaropvolgende dagen.

Deze waren echter niet zo geslaagd en het succes bleef dan ook achterwege. Daarom werd in 1890 de datum vastgelegd op 21 juli, de verjaardag van de eedaflegging van de eerste Belgische koning, Leopold I.

Belgische Nationale feestdag-21 juli 1831

Na de Belgische Revolutie in 1830, die leidde tot de Belgische onafhankelijkheid, werd door het Nationaal Congres besloten van België een koninkrijk te maken. Datzelfde Nationaal Congres verkoos op 4 juni 1831 Leopold van Saksen-Coburg-Gotha tot eerste Koning der Belgen.

Op 21 juli 1831 legde Leopold I op het Koningsplein in Brussel de eed af als eerste koning van België.

Toch duurde het, zoals je hierboven kunt lezen, tot 1890 voor deze datum werd bestempeld als Belgische nationale feestdag.

Hoe vieren de Belgen hun Nationale Feestdag?

Nieuwsgierig naar wat er georganiseerd wordt op 21 juli?

  • In de voormiddag wonen de koning en andere leden van de koninklijke familie een ceremonie bij in de Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele in Brussel.
  • In de namiddag wordt het nationaal defilé voor het Koninklijk Paleis gehouden.
  • Ook aan het Warandepark, het Poelaertplein en op de Zavel in Brussel valt heel wat te beleven voor jong en oud.
  • ‘s Avonds wordt de Belgische nationale feestdag afgesloten met traditioneel vuurwerk.

Bron: traduix.com