De stap van Internet of Things naar Internet of Driving Forces is nabij. “Als eenmaal de menselijke drijfveren – welke dan ook – gekoppeld zijn aan internet, zal elke beslissing die iemand neemt, worden beïnvloed door een cognitief systeem. Een systeem à la IBM’s Watson bijvoorbeeld”. De uitspraak komt op het conto van Ginni Rometty (IBM’s topvrouw) en ze voegde eraan toe: “En onze levens zullen er beter door worden”.  Pats!, dacht ik, die durft!

Of is haar uitspraak toch niet zo gewaagd?

Laten we maar eens twee feiten op een rij zetten. De eerste is: Volgens Cisco (een wereldwijde speler op het gebied van IT en netwerken) zijn er in 2020 50 miljard objecten (smartphones, auto’s, witgoed, etc.) én subjecten (levensdomeinen zoals gezondheid; financieel verkeer; wealth management) die op één of andere manier verbonden zijn aan, of worden aangestuurd via het internet.

De tweede: Artificial Intelligence is er inmiddels voor iedereen. Je kan er nú al mee aan de slag en je op die services abonneren. Google en Apple Photo herkennen niet alleen gezichten, maar inmiddels ook emoties.  Da’s makkelijk taggen. Amazon levert producten voordat je bedenkt dat je ze nodig hebt (op basis van eerdere aankopen en je gedrag). IBM’s Watson is meer en meer actief in de ‘grijze zone’, waar er niet echt een goed of fout antwoord is. Dat zijn de moeilijkste beslissingen voor mensen.

En wie beweert dat wij al die nieuwigheden niet omarmen uit angst voor onze privacy of veiligheid, zit er flink naast. In 2012 was 10% van de bestaande auto’s gekoppeld aan internet. In 2020 zal dat naar verwachting 90% zijn. En 60% van de consumenten zegt ‘in’ te zijn voor data-exchange tussen hun auto en de leverancier/producent als ze in ruil daarvoor korting krijgen op onderhoudskosten. Daar komt bij: Huis-tuin-en-keuken toepassingen van het ‘internet of things’ groeien uit naar een industrie waarin in 2019 maar liefst 490 miljard dollar zal omgaan.

De technologie van big data en artificial intelligence gekoppeld aan de bereidwilligheid van consumenten om er voordeel uit te halen, gaat natuurlijk niet aan de financiële sector voorbij. Toch is er nog veel aarzeling. Top marketeer Hans Hagenaars van ING in Nederland tekende zijn eigen doodvonnis toen hij opperde aan data-exchange te willen gaan doen met retailers. Nederland stond op zijn achterste benen. Hoe durfde die Hans. De Autoriteit Financiële Markten waarschuwt voor Bitcoins en andere cryptomunten. Pensioen in bitcoins is nog ver weg, maar ….: de pensioenreuzen PGGM en ABP experimenteren inmiddels met blockchain technologie en Insurtech (de tegenhanger van Fintech in de verzekeringsindustrie) raakt ook al een beetje ingeburgerd.

Ik durf geen voorspellingen te doen over de snelheid waarmee ‘high tech’ de wereld van het geld zal veroveren. Maar er is wél iets gaande. De wereld is opengebroken en het geld kruipt inmiddels waar het niet gaan kan.

 


Dit artikel verscheen in “Blik op Portugal 156”.