Acupunctuur is een behandelmethode uit de Traditionele Chinese Geneeskunde. Deze eeuwenoude geneeskunde is gebaseerd op het inzicht dat lichamelijke en psychische klachten voortkomen uit verstoringen in de energiehuishouding van het lichaam. De TCG heeft daarbij een duidelijk holistisch uitgangspunt; lichaam en geest worden als een eenheid gezien.

Voor zeer veel klachten is acupunctuur een geschikte therapie. Acupunctuur kan o.a. een belangrijke rol spelen in het herstel van de gezondheid van ex-kankerpatiënten. Het leven van iemand die de diagnose kanker krijgt, komt plotseling tot stilstand. Het is een hardhandige confrontatie met zijn kwetsbaarheid en sterfelijkheid. Veel tijd om stil te staan is er vaak niet. Alles komt nu in het teken te staan van de bestrijding van de ziekte. Er moet nagedacht worden over behandelopties, bijwerkingen en prognoses. De agenda vult zich met afspraken in het ziekenhuis voor onderzoek, uitslagen, chemo’s, bestraling of operaties. De patiënt geeft de regie over lijf en leven over, zodat artsen kunnen doen wat nodig is om de kanker terug te dringen. Als alles goed gaat, is de behandeling succesvol. De ziekte wordt dan met behulp van de indrukwekkende kennis en vaardigheden van de reguliere geneeskunde teruggedrongen, maar daarmee is niet gezegd dat de gezondheid hersteld is.

De kracht van Chinese geneeskunde ligt niet alleen in de klinische resultaten van acupunctuur.  Het theoretisch raamwerk dat werd neergelegd in de klassieken van de Chinese geneeskunde stelt ons als acupuncturisten in staat te zien hoe klachten, symptomen en andere uitingen van de patiënt met elkaar samenhangen en een betekenisvol geheel vormen.

Moeiteloos wordt in ons denken de samenhang tussen sociale, emotionele, spirituele en fysieke aspecten van het menselijk bestaan zichtbaar. Door patiënten deelgenoot te maken van onze manier van denken en waarnemen, bieden we ze een andere bril aan om naar zichzelf en naar hun leven te kijken. Die manier van kijken geeft patiënten de regie terug die ze bijvoorbeeld door een ingrijpende ziekte zoals kanker zijn kwijtgeraakt, en stelt ze in staat hun weg te hervinden.

Er zijn ook aandoeningen waarbij acupunctuur het probleem zelf niet kan oplossen maar wel een geweldige ondersteuning is bij het dragen van de gevolgen ervan, zoals pijn of andere symptomen.  Een groot voordeel van acupunctuur is dat het nagenoeg geen bijwerkingen heeft. Bovendien heeft het een preventieve werking. Acupunctuur vergroot de natuurlijke weerstand, het verhoogt de pijngrens en het stimuleert de levenslust.

Als u kiest voor een acupuncturist die is aangesloten bij de NVA (Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur), kiest u voor kwaliteit. Een NVA-acupuncturist voldoet aan de strenge eisen die de organisatie stelt aan opleiding, ethiek, hygiëne en bedrijfsvoering. Zo weet u dat u bij een NVA-acupuncturist in goede handen bent.

Veel zorgverzekeraars in Nederland vergoeden acupunctuurbehandelingen uitgevoerd door NVA-leden.  Voor de Nederlanders die in Portugal wonen en verzekerd zijn in Nederland bestaat de mogelijkheid om een Nederlandse nota uit te schrijven.

Ada Steenwinkel, acupuncturist