We hebben een aantal monsters in ons tuincentrum. Als je ze niet onder controle houdt nemen ze binnen een paar jaar het tuincentrum over. Al een jaar of 15 groeit er bij ons een Populus nigra in de grond.       

B

ij u is de smalle versie, de Italiaanse populier wel bekend. Bij ons groeit de normale. Origineel was de boom in een pot en omdat we toen nog geen cement als ondergrond hadden in de bomenafdeling, groeiden de wortels van deze boom in de grond. Vanuit deze wortels groeide een nieuwe boom naast de originele in de pot. De boom in de pot werd verkocht. De populier die nu in de grond staat breidde zijn wortels uit en niet ver naast de irrigatiecomputer van de bomenafdeling groeide een nieuwe boom op. De eerste boom in de grond werd weggehaald toen er cement als ondergrond gestort werd bij de bomenafdeling. De tweede boom in de grond groeide omhoog maar verbreidde ook zijn wortels onder de grond, op zoek naar water. Er staan nu 4 grote bomen op een rij en alle andere scheuten die op komen, soms wel 50 meter verder weg, worden weggehaald.

Italiaanse populier
De smalle versie doet dit ook. Bij het publieke zwembad in Lagos zijn deze populieren geplant. De geschiedenis van onze populier kennende verbaasde het mij niet dat er nieuwe scheuten in het groene middengedeelte van de weg begonnen te groeien. De wortels waren onder de 2 asfaltbanen gegroeid op zoek naar het water dat de beplanting daar in het midden krijgt. Gelukkig worden deze nieuwe scheuten ook goed onder controle gehouden. De witte populier doet precies hetzelfde.

Wisteria
Een relatief nieuw monster bij ons is een Wisteria. Ook hier zat het origineel in een pot en groeiden de wortels in de grond. Het origineel werd verkocht en sinds vorig jaar groeit er bij ons een Wisteria die het ijzeren gestel van onze schaduwzone en kabels gebruikt als steun. Regelmatig snoeien wij de scheuten weg die teveel over het pad hangen, maar deze plant groeit zo snel weer terug dat ik bang ben op een ochtend een klant te vinden die net iets te lang getreuzeld had bij de Zantedeschias en omwikkeld werd met Wisteria-ranken.

Kamperfoelie
Ook hebben wij een woekerende kamperfoelie. Deze begon te groeien bij het pompenhuisje en heeft ondertussen het hele hek en de strook grond tussen ons en onze buren in beslag genomen. Hij krijgt daar voldoende water omdat er een afwateringsgreppel zit. Af en toe gaat een collega van mij er met een bosmaaier doorheen om het enigermate onder controle te houden.

Campsis grandiflora
Sinds kort hebben we een nieuw monstertje. Een Campsis grandiflora. De geschiedenis herhaalt zich. Ook deze plant komt van een Campsis die in een pot zat en in de grond wortelde. Het origineel van deze plant is ook verkocht. Ik weet dat de Campsis aardig kan groeien. Toen ik hier begon te werken hadden we er eentje die in een kas groeide. Het heeft ons een tijdje gekost om hem weg te krijgen omdat er elke keer weer nieuwe scheuten uit de in de grond achterblijvende wortels kwamen groeien. Toch wil ik deze nieuwe baby laten staan. Hij groeit aan de voet van een rozenboog en van een pergola waar hij mooi vol kan groeien. Wordt hij te groot, dan snoeien we hem. Tenslotte hebben we hier voldoende tuiniers voor dat werk.

Wat is nu de reden van dit artikel? Zint eer gij begint! Als u een plant koopt informeert u zich over de groeipotentie en bedenkt u of dit past bij de plaats die u in uw tuin heeft. Een snelgroeiende plant is leuk maar u wilt niet constant met een snoeischaar of hakmes te werk gaan om te voorkomen dat andere planten overwoekerd worden.

 


Dit artikel verscheen in “Blik op Portugal 157”.