In geval van een verkeersongeval, weet u wat te doen? Een veiligheidsdriehoek plaatsen en een veiligheidsvest aantrekken zijn regels die niet terzijde mogen geschoven worden voor uw veiligheid en die van de overige weggebruikers. Maar wat te doen met het voertuig dat betrokken was in het ongeval en u kunt het wegslepen? Moet u het laten staan tot de politie komt? Of moet u het aan de kant van de weg plaatsen?

Het antwoord in het licht van de Wegenverkeerswet is simpel: het voertuig moet aan de kant van de weg geplaatst worden voordat de politie aankomt zodat het verkeer door kan. Het artikel 87º, 1 van hetzelfde wetboek voorziet dat “in geval van immobilisatie als gevolg van een defect of ongeval, de bestuurder onmiddellijk moet overgaan tot het behoorlijk parkeren van het voertuig, of, als dit niet mogelijk is, om het van de rijweg te verwijderen of het zo snel en zo dicht mogelijk aan de rechterkant van de weg te plaatsen”.

In geval van een overtreding kan de bestuurder van het voertuig een boete opgelegd worden tussen de 60 en 300 euro, of ook nog een boete die kan schommelen van 120 tot 600 euro, als de overtreding begaan werd op een snelweg of een weg gereserveerd voor auto’s en motorfietsen” (art. 87º, 5).

Dit betekent dat in geval van een ongeval u niet mag wachten op de komst van de politie om het voertuig weg te halen, omdat dit kan leiden tot een boete. Als u bewijs wil verzamelen over de schuldige van het ongeval, kunt u dit doen door het nemen van foto’s uit verschillende hoeken van de plaats om daarna te overhandigen aan de verzekeringsmaatschappijen.