De prijs van de benzine en de diesel daalt al acht weken aan een stuk. Sinds begin oktober daalde de prijs van het ‘zwarte goud’ meer dan 30%. De prijsnoteringen van een vat Noord-Amerikaanse ruwe olie doorbrak zelfs de grens van de 50 dollar en daalde tot de minima geregistreerd in oktober 2017. Ook de prijs van een vat ruwe olie ‘Brent’ die dient als referentie voor de Portugese import, werd onderhandeld onder de 58 dollar per vat, een bedrag dat al sinds een jaar niet meer geregistreerd werd. Als weerspiegeling van deze devaluatie van de grondstof, zal de prijs van de benzine en van de diesel volgende week drie cent dalen. De dalingen zullen merkbaar zijn in de voornaamste benzinestations zoals die van de supermarkten, waar de “devaluatie van beide producten rond de 2,5 cent per liter zal bedragen”, vermeldt de krant Jornal Económica.

Sinds 8 oktober, moment waarop de prijzen begonnen te dalen, daalde de benzine 95 gemiddeld 12 cent, terwijl de diesel gemiddeld 6 cent per liter daalde. Deze gegevens duiden op een gemiddelde prijs per liter benzine in Portugal op 1,515 euro, de laagste prijs sinds maart. Voor de diesel betalen we 1,404 euro.

Volgens het laatste rapport van Brussel is de gemiddelde prijs van de benzine 95 die in Portugal gehandhaafd wordt, de zevende duurste van de hele EU. De diesel bezet de tiende plaats van de 28 landen in de communautaire ruimte.

De goedkoopste

Benzine(s):
– Intermarché in Caldas das Taipas – 1.349€
– Jumbo in Guimarães – 1.349€
– E. Leclerc in Barcelos – 1.364€
– Prio in Ourém – 1.369€
– Intermarché in Ourém – 1.369€

Diesel(s):
– Intermarché in Vila Real de Santo António – 1.239€
– Rede Energis in Monte Gordo – 1.239€
– Intermarché in Caldas das Taipas – 1.239€
– Jumbo in Guimarães – 1.239€
– Pingo Doce in Castelo Branco-Cruz de Montalvão – 1.247€