Als u een schuld hebt en de schuldeiser eist deze niet op binnen een bepaalde termijn, dan zegt de wet dat de schuldeiser zijn interesse verloor om de vervallen schuld te innen.

De verjaring is een wetgeving die zich uit in de opheffing van een recht wanneer deze niet uitgevoerd wordt binnen een bepaalde termijn. De termijn is afhankelijk van de herkomst van de schuld. Het Portugees Burgerlijk Wetboek legt de termijn standaard op 20 jaar, pas daarna kan een schuldenaar zich op verjaring beroepen. Maar er zijn een aantal situaties die een kortere verjaringstermijn hebben.

I Termijn van 6 maanden:

Schulden van water, elektriciteit, gas, telecommunicatie: De betaling van de essentiële dienstleveringen moet opgeëist worden binnen de termijn van zes maanden.

Schulden van logies en drank: De verjaringstermijn van de kredieten bij logiesverstrekkende bedrijven, eten of drinken in die logies, van het gebruik van maaltijden of drankjes die door die bedrijven geleverd worden, is zes maanden.

II Termijn van 2 jaar:

Schulden uit onderwijs en particuliere medische diensten: Als deze schulden studenten betreffen of als het gaat over kredieten bij onderwijsinstellingen, of over particuliere gezondheidsbehandelingen of -bijstand die voortkomen uit de betreffende dienstverleningen, ligt de verjaring op twee jaar.

Schulden uit producten: Ook de kredieten bij handelaars voor de producten verkocht aan personen die geen handelaar zijn of die niet bedoeld zijn voor de verkoop, hebben een verjaringstermijn van twee jaar;

III Termijn van 3 jaar:

Schulden bij de volksgezondheid: De schulden bij een openbare gezondheidsinstelling verjaren na 3 jaar. (Opgelet, in het geval van particuliere medische instellingen en diensten, is de verjaringstermijn twee jaar.)

IV Termijn van 4 jaar:

Belastingschulden: De fiscus heeft vier jaar om de belastingen te innen (in geval van achterstal) en een boete op te leggen. Bewaar de betalingsbewijzen gedurende ten minste vier jaar.

V Termijn van 5 jaar:

Huur- en condominiumschulden: De jaarlijkse bijdragen van voortdurende of levenslange huursommen, de huursommen verschuldigd door de huurder, ook al worden ze in één keer betaald;
Kapitaal- en renteschulden: De afbetalingen voor de aflossing van het kapitaal van een lening, die een gelijktijdige betaling van intresten impliceren, verjaren binnen de termijn van vijf jaar.
Alimentatieschulden en andere toelagen: de verschuldigde alimentaties en andere opeenvolgende toelagen.

VI Termijn van 20 jaar:

De gewone verjaringstermijn, door de Portugese Wet omschreven als ‘prazo ordinário’ (standaardtermijn), is twintig jaar, wat betekent dat als iemand een krediet heeft openstaan bij een ander persoon, dat krediet ophoudt te bestaan, als het ondertussen niet betaald werd, na afloop van twintig jaar.

Als na de verjaring van het recht om een betaling op te eisen, iemand een vordering instelt bij een rechtbank, kan men de vordering aanvechten met de stelling van onopeisbaarheid van de betaling van de schuld, omdat deze al verjaard is.

Deze informatie is van algemene aard. Indien u behoefte heeft aan juridisch advies over het bovenstaande of een ander onderwerp, raad ik u aan om contact op te nemen met een advocaat.

 


Dit artikel verscheen in “Blik op Portugal 158”.