Naast sinaasappelbomen en citroenbomen willen veel mensen die naar het zonnige zuiden vertrekken ook graag een avocadoboom. Als je een redelijk vorstvrije tuin hebt en een ruime plek met zeer goed drainerende aarde, dan is dit geen probleem. Het probleem is meestal dat er maar plek is voor één boom. Officieel heb je twee bomen nodig om avocado’s te krijgen. Niet een mannetje en een vrouwtje, maar ééntje van groep A en ééntje van groep B.        

A

vocadobomen hebben een gecompliceerd seksleven. Als bij soorten uit de A-groep, zoals Hass en Reed, de bloemen de eerste ochtend opengaan, zijn ze vrouwelijk. In de middag van dezelfde dag gaan ze dicht en de volgende dag, weer in de middag, gaan ze weer open, en zijn dan mannelijk. Bij soorten uit de B-groep, zoals Bacon, Zutano en Fuerte, gaat alles precies omgekeerd. De eerste ochtend zijn de bloemen mannelijk en de volgende dag in de middag als ze weer opengaan, zijn ze vrouwelijk. Een boom van groep A bestuift een boom uit groep B en omgekeerd.

Zelfbestuiving
Toch zijn er omstandigheden waarbij bepaalde soorten avocadobomen zichzelf kunnen bestuiven. Wanneer deze bomen in een klimaat groeien dat iets kouder is dan ideaal, zoals grotendeels in de Algarve, vindt het opengaan van de bloemen aan één boom meer verspreid over de dag plaats. Dit betekent dat het voorkomt dat mannelijke en vrouwelijke bloemen tegelijkertijd aan de boom zitten en er bestuiving kan plaatsvinden. Misschien is de hoeveelheid avocado’s die je dan krijgt niet optimaal, maar aangezien een grote avocadoboom aardig wat fruit produceert, is dat voor privéconsumptie niet zo een groot probleem.
De beste soorten hiervoor zijn Hass en Reed. Toevallig zijn deze twee avocadosoorten ook lekker van smaak. Bacon en Zutano avocado’s zijn niet zo smakelijk maar wel nuttig voor bestuiving. Fuerte avocado’s zijn zeer smakelijk, maar hebben gemiddeld 2 jaar extra nodig om te gaan dragen, en ze bloeien niet elk jaar.

Schimmelziektes
Avocadobomen zijn zeer gevoelig voor schimmelziektes, vooral aan de wortels. Daarom is een zeer goede drainage een vereiste. Een constant natte grond is ideaal voor het verspreiden van schimmelziektes. Dit betekent dus ook dat we niet te veel water moeten geven. Is drainage een probleem, plant de boom dan in een minimaal 50cm verhoogd bed of een kleine terp.

Insecten- en zoutproblemen
Elke plant kan insectenproblemen krijgen, maar een avocadoboom is daar niet erg gevoelig voor. De grootste problemen zullen bepaalde mijtsoorten en wolluis zijn. Een groter probleem is de gevoeligheid voor een teveel aan zouten in de grond. Dit kan ontstaan door de omgeving (bij de kust), het water (zouthoudend grondwater), door overbemesting of een ongebalanceerde bemesting waarbij mettertijd een teveel aan bepaalde nutriënten die niet door de boom gebruikt worden zich in de grond ophoopt. De symptomen zijn bruine bladpunten en bladranden met daarnaast het vlekkerig worden van de rest van het blad. Mocht je dus echt dicht bij de zee wonen, is een avocadoboom niet echt geschikt voor uw tuin.
Zouthoudend grondwater kan men eventueel mengen met gemeentewater of men kan een ontzilter installeren. Overbemesting of een ongebalanceerde bemesting is te vermijden, alhoewel het vaak moeilijk is een exact bemestingsplan uit te voeren waarbij het af en toe testen van de grond nodig is. Mocht het toch gebeuren, dan is het tijdelijk geven van extra water een oplossing om het teveel weg te spoelen. Men kan ook af en toe extra (gemeente)water geven bij zouthoudend water. Ook heel goed is het geven van extra calciumsulfaat in combinatie met het extra water. Dit bindt zich met de zouten en die kunnen dan makkelijker weggespoeld worden.

Zonnebrandprobleem
De stam van een avocadoboom is gevoelig voor zonnebrand. Vooral bij jonge bomen waarbij de kroon nog niet voldoende groot is om de stam te beschaduwen, is het goed om de stam wit te schilderen met bijvoorbeeld verdunde latexverf (1 deel water met een deel latexverf). Andere recepten voor het wit schilderen van een stam zijn op het internet te verkrijgen.

 


Dit artikel verscheen in “Blik op Portugal 160”.