Vandaag is een nationale feestdag in Portugal

Ik stond vandaag voor een dichte deur bij de supermarkt, en dacht oooooh jaaaa het is 1 mei! 1 mei is een nationale feestdag in Portugal en internationaal de dag van de arbeid. Sommige politieke groeperingen en vakbonden houden demonstraties. 1 mei wordt ook veel gebruikt om te picknicken en te genieten van het lenteweer! Grote supermarkten gaan niet vaak dicht maar vandaag 1 mei zijn er velen gesloten! (niet allemaal) Tevens alle publieke instellingen zoals postkantoren en banken.

Wat vieren we 1 mei in Portugal?

Op zoek naar achterliggende betekenis vond ik dit:

Bron: Quinta do Rio Alva

In Portugal is 1 mei een officiële vrije dag, de dag van de arbeid, dia de trabalhador. Maar 1 mei wordt ook wel ‘dia de ramo das maias’ genoemd. Dia de wat? Vrij vertaald, dag van de bremtak. Wat houdt dit in? Het is een traditie uit een ver verleden, een plattelandstraditie eigenlijk, waarbij bremtakken aan de poort of voordeur werden opgehangen. Waar komt dit vandaan? En waarom worden ze opgehangen vlak voor middernacht van 1 mei, dus op 30 april?

Er zijn meerdere verhalen bekend over deze oude traditie. De eerste is deze. 1 mei was voor onze de keltische voorouders de eerste zomerdag. In die tijd waren er slechts twee seizoenen, de winter (van 1 november tot 30 april) en de zomer (van 1 mei tot 31 oktober).  Het einde van de winter, het begin van de zomer, werd gevierd met het festival Beltrane, op de eerste zomerdag op 1 mei. En na hen wijdden de RomeinenMaia (godin van de vruchtbaarheid) en Flora (godin van de natuur en de lente) in een even belangrijk festival: Floralia, wiens festiviteiten enkele dagen duurden. Ze wensten op deze dag een glorieuze, vruchtbare en overvloedige maand mei. De brem houdt ook de boze geesten, ziekten en duisternis weg. Het betekent ook mei te betreden om de vruchtbaarheid van alles om ons heen te vieren.

Waarom brem? Brem is niet alleen een struik met een overvloedige en langdurige gele bloei, maar het is een uitstekende stikstofbinde stof in de grond. Oftewel, ze bieden hoop op een vruchtbaar land. De brem zorgt in dit jaargetijde voor geel kleurende bergen, wandel je hier doorheen, dan geurt het ontzettend lekker. Rijdt je met de auto door de bergen, zet je ramen open en geniet van de geur van de gele (en witte) brem.

Officiële feestdagen 2023 in Portugal

Bron: travelguide.de

Zet in je agenda, als je net als ik, niet weer voor een dichte deur wilt staan!

Datum Feestdagen
01.01.2023
Zondag
nieuwjaarsdag
(Ano Novo)
07.04.2023
Vrijdag
Goede Vrijdag
(Sexta-Feira Santa)
09.04.2023
Zondag
Paaszondag
(Páscoa)
25.04.2023
Dinsdag
Vrijheidsdag
(Dia da Liberdade)
01.05.2023
Maandag
Dag van de Arbeid
(Dia do Trabalhador)
08.06.2023
Donderdag
Sacramentsdag
(Corpo de Deus)
10.06.2023
Zaterdag
Portugese nationale feestdag
(Dia de Portugal)
15.08.2023
Dinsdag
Maria Hemelvaart
(Assunção de Maria)
05.10.2023
Donderdag
Proclamatie van de Republiek Portugal
(Implantação da República)
01.11.2023
Woensdag
Allerheiligen
(Todos os Santos)
01.12.2023
Vrijdag
Herstel van de onafhankelijkheid van Portugal
(Restauração da Independência)
08.12.2023
Vrijdag
Hoogfeest van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria
(Imaculada Conceição)
25.12.2023
Maandag
Kerstmis
(“Natal “)

 

Ik wens je een hele fijne dag, ik ga de picknickmand uit de kast halen, en gelukkig heb ik nog genoeg in huis!

Fijne 1 mei in Portugal!

Michele

Dit artikel wordt verzorgd door de NCA Portugal, over wonen, werken en leven in Portugal