De termijn voor het indienen van uw belastingaangifte komt dichterbij, en net zoals in de voorgaande jaren kunt u een instelling kiezen aan welke u 0,5% van uw inkomstenbelasting wilt schenken. Daarvoor moet u een van de instellingen kiezen die op de officiële lijst staan van de belastingdienst. U kunt kiezen tussen 4.034 instellingen, wat betekent dat er dit jaar meer instellingen geholpen kunnen worden, van tehuizen tot brandweerdiensten. Vorig jaar bevatte de lijst 3.720 instellingen.

Er zijn twee opties: u kunt 0,5% van de belasting consigneren en dat bedrag zal verder geleid worden naar de gekozen instelling zonder kosten voor de belastingbetaler. Bij de tweede optie trekt de belastingbetaler dit bedrag af van het Btw-voordeel, maar dit betekent dat dit bedrag niet meer van de inkomstenbelasting kan afgetrokken worden en de belastingbetaler een deel van het uitstaande bedrag dat gegarandeerd werd als onkosten zal verliezen.

Om een instelling te helpen gaat u naar de lijst, kiest u een instelling, neemt u nota van het fiscaal nummer ervan en vult u het later in op het Model 3 van de inkomstenbelasting. U zult dit ook moeten doen als u valt onder de automatische belastingaangifte.

Als alternatief kunt u op de website bij uw persoonlijke gegevens opgeven voor welke instelling u gekozen hebt. Zo zal het fiscaal nummer opgenomen worden in de vooraf ingevulde belastingaangifte die de belastingdienst vanaf 1 april zal plaatsen op de website.