De tijd vliegt voorbij en de herfst staat alweer voor de deur. Het seizoen om de pijnbomen tegen de processierups te behandelen. Het beste is om alles te injecteren. Er is maar één behandeling nodig, het liefst tussen oktober en december. Het voordeel van injecteren is dat alles in de boom gaat, niets vervliegt, zoals bij het bespuiten. Beter voor de omgeving dus.
Het is nu ook de tijd dat bladverliezende planten en bomen hun bladeren laten vallen. Bedenk vooraf of je alles wilt wegharken. Ik schreef al eerder over de goede mulch dat langzaam afbreekt en de grond verbetert. Alleen in bepaalde gevallen is het beter de bladeren weg te halen, bijvoorbeeld om de verspreiding van schimmelziektes tegen te gaan of omdat de bladeren op een terras vallen of vanwege brandgevaar. Ook grasmaaisel kan om dezelfde reden prima (dun) onder struiken en bomen verspreid worden.
Tot november kunnen de planten in de tuin nog gevoed worden. Kies een plantvoeding met meer kalium, dat maakt de planten resistenter tegen de koude winter. Ook gazonvoeding kan nu beter minder stikstof en meer kalium hebben. Ook kan je goed wat organisch materiaal zoals compost of paardenmest verspreiden en licht in de grond werken. Niet te diep want dan kan je de wortels van de planten beschadigen en ook het bodemleven wordt dan te veel verstoord.
Nu is de beste tijd om de oleanders te snoeien als je dat wilt. Zijn ze véél te groot gegroeid, dan kan je ze zonder problemen sterk terugsnoeien. Hoeft er maar een halve meter vanaf, dan is dat ook geen probleem. Melaleuca en Myoporum heggen kunnen nu ook nog gesnoeid worden. Woon je echter op een plek waar het redelijk kan vriezen (kouder dan -3ºC), bewaar dan de sterke snoei tot het voorjaar waarbij je dan gelijk eventuele vorstschade wegsnoeit.
Als het goed is moet het nu regelmatig gaan regenen. Heb je een al langer bestaande tuin dan kan de irrigatie uitgeschakeld worden. Mocht de regen wat wisselvallig zijn, dan is het beter nieuwe planten tussendoor extra te gieten. Maar niet elke dag. Het weer is koeler, de zon schijnt niet zo sterk meer en de luchtvochtigheid is ook hoger dan in de zomer. Planten drogen minder snel uit. Het is moeilijk te zeggen hoeveel precies nodig is. Planten herstellen zich gemakkelijker van een tekort aan water dan van een teveel aan water. Potplanten moet je altijd in de gaten houden, want zelfs als het regent kan het gebeuren dat er niet veel water in de grond doordringt, bijvoorbeeld omdat de bladeren van de plant als een paraplu werken.
De herfst is de tijd om bomen en struiken te planten. Als je ze nu plant zijn ze al aardig geworteld voordat de volgende droge warme zomer aanbreekt. Bij kleine bloeiende planten hangt het er een beetje van af wat je plant, Gauras en Felicias gaan prima maar geraniums en Vincas zou ik nu niet planten. Alles wat gevoelig is voor kou en vocht kan je beter in het voorjaar uitplanten. En die is er weer voor je het weet!