Er wordt voorspelt dat de periodes van droogte in Portugal steeds langer worden. Aan het einde van de vorige zomer was de waterstand van veel stuwmeren zorgwekkend laag en liet de regen op zich wachten. En hoewel ik gisteren op de radio gehoord heb dat de Baragem de Fagilde bij Viseu vol is, valt het te betwijfelen of er overal voldoende regen zal vallen om de stuwmeren op te vullen en de grondwatervoorraden aan te vullen.     

H

et is dus belangrijk spaarzaam met water om te gaan. Een grootverbruiker van water is uw tuin, vooral als u een gazon heeft. Ook een zwembad verbruikt veel water, ook door evaporatie. Het ´s nachts afdekken van uw zwembad, bovenal in de zomer, kan u vele kubieke meters water per jaar schelen. Veel mensen irrigeren struiken en bomen die al jaren in de tuin staan, in de zomer elke dag. Dit is absoluut niet nodig. Een paar keer per week is voldoende. Wilt u nog minder water geven, dan kunt u de beplanting aanpassen door het gebruik van droogteresistente planten. En dat betekent niet alleen vetplanten, cactussen en yucca’s en dergelijke. Er bestaan ook bomen en struiken die zeer weinig extra water nodig hebben en veel van deze planten bloeien nog mooi ook.

Planten in het zuiden
U weet natuurlijk dat lavendel en rozemarijn weinig water nodig hebben. Maar wist u ook dat de in het zuiden meest geziene klimplant, de Bougainvillea, ook droogteresistent is? En dan bloeit hij nog beter ook. Langs de weg naar Sevilla staan Oleanders. Niemand die ze water geeft. Minder bekende planten, maar daarom niet minder mooi, zijn bijvoorbeeld de Tecoma stans en de Lagerstroemia indica. Mocht u ooit eens in Lagos (Algarve) bij de Aldi-supermarkt komen, dan kunt u een prachtig exemplaar van de Tecoma stans bewonderen bij de appartementen tegenover de ingang van de parkeerplaats van de Aldi. Een andere plant die weinig water nodig heeft en mooi bloeit en waarvan de bloemen daarnaast ook nog lekker ruiken en vlinders aantrekken, is de Buddleia davidii met paarse, lila, roze of witte bloemen, een goede vervanger voor de Seringe die in het zuidelijke milde winterklimaat niet zo goed bloeit. Mocht u een passie voor pinda’s hebben, dan is de Cassia didmobotrya wat voor u. Mooie gele kaarsen van bloemen en bladeren die naar pinda’s ruiken. Zet hem op een vorstvrije plek en snoei hem regelmatig zodat hij een mooie ronde bal vormt.  Helaas is deze plant niet makkelijk te verkrijgen in de tuincentra.

Planten uit het buitenland
Veel planten uit Australië, het droogste continent van onze planeet, hebben ook maar weinig water nodig. Planten als Callistemons, Westringia, Leptospermum, Lantanas, de minder bekende kangaroepoot Anigozanthos en een blauwbloeiend klimmertje als Sollya heterophylla zijn prachtige bloeiers. En ook uw Melaleuca heg, als u hem tenminste niet vóór de zomer snoeit, kan leuke citroengele lampenpoetserbloemetjes produceren. Vergeet ook niet de Zuid-Afrikaanse planten. Bekend zijn natuurlijk de Afrikaanse margrieten Gazania, Arctotis en Osteospermum, maar een oranjebloeiende struik als de Leonotus leonorus in de tuin is voor een Nederlander een `must´.

Lokale planten
Wilt u liever meer lokale planten, dan zijn, naast de lavendel en rozemarijn, de Echium fastuosum, de Arbutus unedo (Medronheiro), Myrthus communis en de verschillende Cistus soorten planten die in bepaalde seizoenen van het jaar de tuin extra kleur geven. Belangrijk is hierbij wel dat deze planten in uw tuin de eerste zomers wel water krijgen. Tenslotte moeten ze nog een heel wortelstelsel ontwikkelen die het ze mogelijk maakt de periodes van weinig water te kunnen overleven.

 


Dit artikel verscheen in “Blik op Portugal 152”.