Hoewel de winter in Portugal niet zo koud is als in Nederland, hebben ook hier veel tuinplanten om deze tijd een rustperiode. Het begint wat later en eindigt wat vroeger in vergelijking met Nederland. Deze planten hoeven in de winter geen bemesting.    

A

ndere planten, zoals bijvoorbeeld de Dipladenia, kunnen het hele jaar doorbloeien. Wilt u ze een rustperiode gunnen, geef ze dan geen plantvoeding en geef, indien mogelijk, minder water. Heeft u liever dat ze doorbloeien, dan moet u ze natuurlijk wel regelmatig voeding geven, alhoewel iets minder dan in de zomer. Als u vloeibare plantvoeding geeft, doe dat bijvoorbeeld één keer in de twee weken in plaats van één keer per week.

Ook in de tuin
De Cyclaam wordt door de meeste mensen als een potplant gezien. Deze plant is echter van mediterrane oorsprong en de meesten kunnen dus heel goed in de Portugese tuin groeien. Er bestaan ook soorten die winterhard genoeg zijn voor een beschutte plek in de Nederlandse tuin, zoals bijvoorbeeld de late zomer- en herfstbloeiende Cyclamen hederifolium en de winter- en voorjaarbloeiende Cyclamen coum. De meest bekende Cyclaam, de Cyclamen persicum, is zeer koude gevoelig en moet vorstvrij gehouden worden.

In de schaduw
De beste plaats om Cyclamen te planten is in de schaduw met goed drainerende grond. Veel irrigatie is niet nodig. In de zomer gaan ze in een zomerslaap (estivatie) en hebben weinig tot geen water nodig. De eerste regen in de herfst brengt ze weer tot leven en gedurende de winterperiode is geen extra water nodig. Mocht, zoals dit jaar, de regen op zich laten wachten, dan kunt u de natuur aan het eind van de zomer of begin van de herfst een handje helpen met irrigatie (niet elke dag) totdat het weer het overneemt.

Op de juiste plek
Er bestaan verschillende soorten Cyclamen en ook veel kruizingen. Hier in Portugal zal het niet makkelijk zijn om bepaalde soorten of variëteiten binnen een soort te vinden. De Cyclamen persicum is de grootste en de meest verkochte, en daarna de kleinere Cylamen hederifolium en Cyclamen coum. Gelukkig zijn de laatste twee zeer gemakkelijk voor in de tuin. In het algemeen staat de soortnaam niet aangegeven, maar als ze in de late zomer en herfst bloeien, kun je ervan uitgaan dat je met Cyclamen hederifolium te doen hebt. Als ze in de winter en voorjaar bloeien zijn het Cyclamen coum.  Op de juiste plek zullen deze twee soorten zich uitbreiden. De C. hederifolium sneller dan de C. coum. Om te zorgen dat de eerste de tweede niet verdringt, kun je ze dan ook beter apart planten.

Niet te diep
Plant de Cyclamen niet te diep anders verrotten ze. Veel voeding hebben ze niet nodig. Een beetje compost in de zomer helpt als bescherming tegen de uitdrogende zon en zorgt voor voldoende voeding voor de rest van het jaar. Mocht u geen goed drainerende aarde hebben, plant de Cyclamen dan uit in verhoogde bedden. Van nature een bosplant, staan ze bijzonder mooi onder bomen.

 


Dit artikel verscheen in “Blik op Portugal 150”.