In het tuinartikel van vorige maand schreef ik dat de oranje bloeiende Leonotus leonorus een ‘must’ was voor elke Nederlander. Er bestaan nog veel meer relatief onbekende planten die uw tuin kunnen opsieren.      

I

k begin maar gelijk met de Duranta erecta. Een 4-6mtr hoog groeiende struik die in de zomer trossen blauwe bloemetjes maakt en daarna gele besjes. De bloemen zijn aantrekkelijk voor vlinders en de bessen voor vogels. Er bestaan variëteiten met witte bloemen of gevariegeerde bladeren. Hij groeit redelijk snel maar is goed onder controle te houden door hem te snoeien. Mocht u een boorgat met brak water hebben, dan heeft deze plant daar geen probleem mee. In sommige landen wordt hij veel als heg geplant, ook omdat hij meestal dorens heeft. Een nadeel is dat hij aardig giftig is (niet voor vogels), maar als je met een oleander of datura in je tuin kan leven, dan is deze plant ook geen probleem. Echter om deze reden is hij minder geschikt als u jonge kinderen heeft. Een leuk detail: in de winter worden de bladeren blauw! Deze plant is niet droogteresistent maar kan wel een graadje of twaalf vorst verdragen.

Tipuana tipu
De Tipuana tipu boom is een snelle groeier en kan 30 meter hoog en 20 meter breed worden, niet geschikt voor kleine tuinen dus maar hij is goed te snoeien. De gele bloemen verschijnen in de zomer. Vanwege zijn brede kroon is het een goede schaduwboom, maar pas wel op waar je hem plant want deze boom heeft aardig agressieve wortels. Niet te dicht bij een huis planten dus. Houd er ook rekening mee dat al die gele bloemblaadjes er op een gegeven moment afvallen. Dus als je geen zin hebt om die bloemblaadjes weg te vegen, zet hem dan ergens waar het geen probleem is een geel tapijt te hebben als deze boom bloeit. Het is een makkelijke boom die met bijna elke grond tevreden is en niet veel water nodig heeft. Voor koudere gebieden is hij niet zo geschikt maar een lichte vorst tot -5º C kan hij wel verdragen. Afhankelijk van hoe koud het is, is hij een semi bladhoudende of bladverliezende boom.

Hardenbergia violacea
Een nog onbekende klimmer is de Hardenbergia violacea uit Australië. Een winterbloeier in paars, roze of wit die redelijk snel groeit tot ongeveer 3 meter. De bloemen zijn een beetje Wisteria-achtig, alleen iets kleiner. Net als veel Australische planten heeft deze plant weinig water nodig en kan hij niet tegen plantvoeding met fosfor erin (een groot deel van het Australische continent is zeer arm aan dit element). Veel tuiniers geven hem helemaal geen voeding. Qua grond houdt hij van een goede drainerende bodem die niet te alkalisch is. Ook deze plant is niet geschikt voor tuinen in koudere gebieden. Tot -4ºC houdt hij het wel uit, maar hij kan goed in een pot gehouden worden (waar wat fosforarme voeding dan wel nodig is). Als hij op een trellis groeit die in de pot staat en niet aan een muur vastgemaakt is, is het mogelijk de plant in de winter op een beschutte plek te zetten.

Araça
Een fruitboom die vaker geplant zou moeten worden is de aardbeiguave, in het Portugees Araça geheten. Hij draagt al jong kleine ronde rode of gele vruchten die in de herfst rijp worden. Niet droogteresistent maar hij kan -6ºC verdragen. Nog nooit een schadelijk insect op deze plant gezien en de geiten eten hem ook niet op, wat ik van de Nespereira, een hier veel geziene fruitboom, waarvan de vruchten in het voorjaar rijpen, niet kan zeggen. Gelukkig groeien ze na de geitenvraat altijd weer terug.

 


Dit artikel verscheen in “Blik op Portugal 153”.