Ondanks het feit dat Portugal een katholiek land is, werd in het Portugese parlement een baanbrekende kwestie naar voren gebracht: alle wetsontwerpen over de decriminalisering van de medisch begeleide dood (euthanasie en hulp bij zelfdoding) werden in het Portugese parlement algemeen goedgekeurd.

Nu gaan alle wetsontwerpen naar de Commissie Constitutionele Zaken, Rechten, Vrijheden en Garanties. De politieke partijen zullen proberen met een “gemeenschappelijke tekst” te komen, het resultaat van onderhandelingen over voorstellen die niet erg van elkaar verschillen. Tenslotte zal de president van de republiek de nieuwe wet moeten uitvaardigen zodat deze in werking kan treden.

Euthanasie wordt over het algemeen uitgelegd als de opzettelijke handeling waarbij het leven van een terminaal zieke patiënt pijnloos wordt beëindigd om verder lijden te voorkomen of een ongeneeslijke degeneratieve ziekte te beëindigen. Euthanasie betreft de tussenkomst en aanwezigheid van een gezondheidswerker op uitdrukkelijk verzoek van de zieke.

Hulp bij zelfdoding verwijst op zijn beurt naar iemand die hulpverleent aan een persoon die een einde aan zijn leven wil maken om van dit lijden af te komen. Bij hulp bij zelfdoding is er ook de medewerking van een gezondheidswerker, maar het is de patiënt die indirect het einde van zijn leven oplegt door het toedienen van een dodelijk medicijn.

In Europa hebben slechts drie landen euthanasie en medische hulp bij zelfdoding gelegaliseerd. Nederland was de eerste in 2002, gevolgd door België in hetzelfde jaar en Luxemburg in 2008. Nog op het oude continent is hulp bij zelfdoding geen misdaad in Duitsland, Zweden en Zwitserland.