Wanneer gaan we naar een fysiotherapeut(e)?
Bij zeer heftige acute pijn en ongedefinieerde pijn/onwel zijn, is het aan te raden eerst bij de huisdokter langs te gaan. In geval van spier -en gewrichtspijn raad ik mijn patiënten aan een fysiotherapeut(e) op te zoeken als de pijn na een week nog steeds hetzelfde is of verslecht. Bij sportletsels kan men direct de fysiotherapeut(e) opzoeken.

Hoe kiest men een fysiotherapeut(e)?
Eerst en vooral wordt de aard van het lichaamsprobleem bekeken. Is het eventueel een probleem van het spier- en gewrichtsstelsel, de ruggengraat, een probleem met hart en bloedvaten, een neurologisch probleem, of urologisch probleem, m.a.w. het functioneel waterwerk van het lichaam, of een bekkenbodemproblematiek? Dit alles is een leidraad voor de keuze van de therapeut(e).

Daarnaast worden ook aanbevelingen door de familie, dokter, kennissen, etc. opgevolgd. In de Algarve zijn er verschillende lokale tijdschriften en kranten met informatie over fysiotherapie. Daarnaast kan men, eenmaal een eerste keuze gemaakt te hebben, een therapeut(e) contacteren, om zodanig verdere informatie te verkrijgen i.v.m. de therapie en therapeut(e).

Hoe worden de behandelingen betaald en terugbetaald?
In de privésector worden de behandelingen direct betaald aan de therapeut(e) waarna de patiënt de rekening opstuurt naar het ziekenfonds of de verzekering om op deze manier een volledige of gedeeltelijke terugbetaling te kunnen ontvangen, afhankelijk van het contract.

Karen Peters, reguliere fysiotherapeute
Bij mij kunt u terecht in geval van spier -en gewrichtsproblematiek, ook met rugproblemen en urologische problemen.

Bij de urologische problemen behandel ik vrouwen met urinaire incontinentie en bekkenbodemproblemen. Dit is vooral bekend bij vrouwen op latere leeftijd en ook na zwangerschap. Bij deze behandeling wordt het functioneel gedrag van de blaas geanalyseerd, de kracht van de bekkenbodem en ook de gewoontes van de patiënt.

Met de juiste bekkenbodemspieroefeningen, betere gewoontes en ook meer informatie, heeft de patiënt niet alleen meer zekerheid maar ook een houvast om zelf het probleem te kunnen verbeteren.

Karen Peters