Als fysio-manueel  therapeut ben ik nu zo’n 17 jaar werkzaam in Portugal. Gedurende deze periode heb ik regelmatig gesprekken met (Nederlandse) patiënten over het vergoedingenstelsel voor fysiotherapie in Portugal.

Nu is het belangrijk om te constateren dat er in Portugal veel verschillende systemen door elkaar lopen:

  1. een Portugees vergoedingssysteem
  2. een privésysteem
  3. een vergoeding via de Nederlandse verzekeraar
  4. een vergoeding via de buitenlandse verzekeraar
  5. een aftrekpost voor de Portugese fiscus
  6. een vergoeding via de reisverzekering

Ik zal kort proberen uit te leggen wat de verschillen zijn.

  1. Het Portugese stelsel (Segurança Social) vergoedt behandelingen die worden gegeven door een (Portugese) behandelaar. Deze behandelaar heeft een ‘cedula’ (vergunning). Dit systeem geldt alleen voor de patiënt die in het bezit is van een ‘cartão de utente’. Belangrijk: de behandelingen wijken veelal sterk af van de manier zoals u in Nederland gewend bent.
  2. Veel buitenlandse patiënten hebben geen (vergoedende) verzekeraar, en kiezen ervoor om de behandeling zelf te betalen.
  3. Het Nederlandse verzekeringsstelsel is er in de loop van de jaren niet eenvoudiger op geworden. De meest voorkomende fysiotherapeutische behandelingen worden alleen vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Helaas zijn er Nederlandse verzekeraars die problemen hebben met een behandelaar in het buitenland. Er wordt minder (of helemaal niet!) vergoed, en er is vaak een verwijzing nodig van een arts. Hun argument: de buitenlandse behandelaar is niet ingeschreven in het Nederlandse register…
  4. Veel residenten hebben een buitenlandse verzekering. Ook hier zijn er verschillen. De Portugese verzekeraars hebben vaak hun ‘eigen’ lijst van behandelaars. Sta je er als behandelaar niet op, dan is de vergoeding vaak minimaal. Buitenlandse verzekeringen (zoals Allianz) zijn veelal meegaand, maar vragen een verwijzing of een ingevuld (gedownload) formulier.
  5. Is er geen verzekering, dan kan een Portugese factuur worden gebruikt als aftrekpost voor de Portugese belasting. Let wel: er bestaat een maximumbedrag voor de aftrekpost!
  6. Voor niet-residenten, die een probleem hebben met hun ziektekostenverzekeraar, is er de mogelijkheid om via de reisverzekering te declareren. Belangrijk hierbij is het moment van het ontstaan van de klacht. Er mag geen voorgeschiedenis zijn, en de klacht moet acuut tijdens het verblijf ontstaan zijn.

U ziet dat er veel individuele verschillen zijn, dus het is van belang om van tevoren te informeren wat de bepalingen zijn voor de regeling die u kiest. Dit geldt zowel voor de verzekering, alswel de (declaratie) mogelijkheden bij de behandelende fysiotherapeut.

Het is jammer dat de tegenwoordige, financiële implicaties afbreuk lijken te doen aan de inhoudelijke afweging wanneer en bij wie u de behandeling ondergaat.

Inhoudelijke afwegingen zijn vaak ook een moeilijke zaak, aangezien men niet bekend is met de mogelijkheden in Portugal. Belangrijk zijn de kwalificaties, specialisaties en de eventuele ‘alternatieve’ behandelingen. Wanneer de behandelaar geen fysiotherapeut is, maar bv. alleen chiropractie, osteopathie of andere behandelvormen praktiseert, dan kunnen de bovenstaande mogelijkheden niet geldig zijn. Dit zegt dus niets over de kwaliteit van de behandelaar, maar meer over het ‘systeem’ waar wij met z’n allen mee te maken hebben.

Een paar woorden over mijn werkwijze. Ik kies voor duidelijkheid. Binnen één sessie, waarbij zowel diagnostiek als echografie mogelijk is, wordt middels een fysio-manueel onderzoek een diagnose gesteld en een behandelplan opgezet.

Het contact met de verschillende specialisaties en de mogelijkheden tot toegevoegd onderzoek (rontgen/MRI scans e.d.) kan ervoor zorgen dat de communicatielijnen zo kort mogelijk worden gehouden.

Mijn specialisaties liggen vooral op het vlak van rug- en nekproblematiek, chronisch peesletsel (shockwavebehandeling), en het opzetten van een behandelplan waarbij actieve participatie van de patiënt een belangrijk onderdeel vormt.

Bernard (Berry) V.W. Vrijaldenhoven