2020 was voor iedereen een vreemd jaar, ook bij ons in het tuincentrum. Opvallend was de enorme behoefte van klanten om eigen groenten te kweken. De jonge groenteplantjes en zaadpakketten vlogen de deur uit. Logisch, want we moesten allemaal thuisblijven en wie een tuin had spendeerde daar veel tijd. Ook waren sommige mensen bang om met coronavirus besmette groente te kopen. De tuincentra waren één van de weinige winkels die naast supermarkten open mochten blijven. Zelf doen dus. Laten we hopen dat deze trend zich in 2021 doorzet, want er is niets gezonder dan zelfgekweekte groenten waarvan je precies weet wat er al of niet aan bemest of gespoten is, en die op het ideale moment geplukt zijn. Als je eenmaal je eigen tomaten hebt gekweekt, zijn die uit de winkel toch wat smakelozer.
Maar januari is een beetje vroeg voor tomatenplantjes. Als je ze zelf uit zaad wil kweken en je hebt een warm plekje op de vensterbank of een plek binnen met voldoende licht, kan je ze nu al beginnen voor te zaaien. Dan kan je ze in april, in het noorden van Portugal wellicht wat later, buiten zetten. Je kan dat in zaaibakjes doen maar ook in potjes. Mocht je meerdere zaadjes bij elkaar gezaaid hebben, dan is het verstandig ze voorzichtig uit elkaar te halen en individueel in potjes te zetten als ze een aantal centimeters hoog zijn.
De winter is ook een goede tijd om rozen te snoeien. Als je niet zeker weet hoe dat moet, bekijk dan een video op YouTube. Daar staan veel instructieve video’s over bijvoorbeeld het snoeien van citrusbomen, lavendel, klein fruit en nog veel meer. De meeste van deze video’s geven een prima advies. Ik zag echter vorige week een vreemde video over het beluchten van een gazon. De dame in kwestie liep op hoge naaldhakken over het gazon en prikte zo gaatjes erin. Het probleem hierbij is dat je de aarde onder de voet compact maakt en dus het tegenovergestelde bereikt van wat je origineel van plan was. Daarbij werkt dit alleen als het gazon een zachte ondergrond heeft, en dat hebben we in Portugal eigenlijk zelden.
Deze weken zijn ook goed om je druiven te snoeien en als je perziken- en nectarinebomen hebt, vergeet dan niet een fungicide te sproeien ter voorkoming van de perzikkrulziekte. Besproei ook de gesnoeide rozen elke twee weken met een fungicide tegen schimmels als roest en zwartevlekkenziekte. Doe dit tot aan de zomer wanneer de luchtvochtigheid laag genoeg is om deze bladschimmels geen kans meer te geven. Dit hoeven niet persé chemische middelen te zijn. Er bestaan ook goede biologische fungiciden voor deze schimmels.
Is je kerstster nog in leven? Kerst is voorbij maar je kan deze plant nog niet buiten zetten. Pas in mei, als het warmer is, kun je hem buiten zetten en als hij vorstvrij staat kan hij tot een grote struik uitgroeien die pas in januari de rode bladeren laat zien. De reden dat de kerstster die je in de winkel koopt al vóór de kerst zijn kleur vertoont, is omdat de kwekers met het aantal uren daglicht spelen en zo de plant laten denken dat het al januari is in plaats van november of december. Stiekem denk ik weleens dat de schok van de ontdekking hiervan zorgt dat vele kerststerren zo snel het loodje leggen…