Of u nu een contract afsluit voor een wateraansluiting, elektriciteitsvoorziening of een internetabonnement, u inschrijft voor een sportactiviteit of een krediet wil aangaan, het zijn allemaal situaties waarbij de instellingen verzoeken om een kopie van de identiteitskaart of paspoort. Dit onderwerp levert altijd twijfels op met betrekking tot de gegevensbescherming en -beveiliging.
Laat ons analyseren wat de Portugese wet zegt over deze materie en de vragen beantwoorden die we ons stellen.
De Wet nr. 7/2007 van 5 februari, gewijzigd door de Wet nr. 91/2015 van 2 augustus, creëerde de huidige Portugese burgerkaart en regelt de uitreiking en het gebruik ervan. Aldus werd, om het zo te zeggen, het Regime Jurídico dos Documentos de Identificação (Rechtsregeling van de Identificatiedocumenten) vastgelegd, wat ook toepasbaar is op de buitenlandse identificatiedocumenten van de buitenlandse inwoners in Portugal.
Het artikel 4º van de Wet bepaalt dat de identiteitskaart volstaat om de identiteit van de houder te bewijzen bij om het even welke overheidsinstantie en publieke of private instellingen, en dat ze geldig is op het nationaal territorium en in het buitenland.
De wet maakt ook vermeldingen over de inhouding en reproductie van de identiteitskaart.
Het is verboden om de identiteitskaart te reproduceren door middel van een fotokopie of op eender welke andere manier, zoals bv. de digitalisatie, zonder de toestemming van de houder (wat mondeling kan). Er bestaan uitzonderingen, zoals die die vastgelegd zijn in de wet of als een gerechtelijke autoriteit daartoe beslist.
Anderzijds is het de openbare en private instellingen verboden om het document in te houden of te bewaren om de identiteit te controleren. De gegevens moeten ingevuld worden in het computersysteem, op een formulier of een ander platform in de aanwezigheid van de houder.
Voor wat betreft de overtredingen is de Wet duidelijk. Ze voorziet dat de inhouding of bewaring van andermans identiteitskaart bestraft kan worden met een boete van 250 tot 750 euro.
Dit artikel verscheen in “Blik op Portugal 162”.