Afgelopen maand werd in dit blad veel over bosbranden geschreven. De Eucalyptus werd verguisd maar over de pijnboom (Pinea) las je niet veel. Toch worden in de wet de Eucalyptus en de Pinea gezamelijk genoemd als bomen die verder van gebouwen weg moeten staan en verder uit elkaar (10 meter i.p.v. 5 meter). De pijnboom (Pinheiro in het Portugees) kan namelijk net zo gevaarlijk zijn als de Eucalyptus. Vol resine is het een zeer brandbare boom. Hij kan ook ontploffen en daarbij kunnen vonken ver rondvliegen waardoor nieuwe brandhaarden kunnen ontstaan. Dus, alhoewel Pinheiro’s inheems zijn, moet je toch oppassen met ze.       

Struikgewas
Bosbranden verspreiden zich ook door het struikgewas en alhoewel de Cistus ladiniferus, die hier overal in groten getale groeit, aardig brandt, zijn de wilde bremsoorten (bv. Genista hirsuta) die zo mooi geel bloeien in het voorjaar nog veel gevaarlijker. Wie weleens bij een ‘queima’ een struikje Genista op het vuur gegooid heeft, weet waarover ik spreek. De vlammen kunnen meters hoog oplaaien. Als zoiets in een pijnbomenbos gebeurt waar deze struiken vaak groeien, kun je je voorstellen dat dit een onmogelijke situatie voor de brandweer creëert.

Brandbestendige bomen
Sommige bomen doen er langer over voordat ze gaan branden dan andere, wat helpt een brand onder controle te krijgen. Een johannesbroodboom (Alfarrobeira) is er zo een. Daarbij is deze boom ook nog droogteresistent en produceert johannesbroodbonen die een lekker alternatief zijn voor chocolade. Paarden, koeien en geiten zijn er dol op. Ook in de voedingsindustrie wordt deze boon veel gebruikt voor allerlei E-nummers. En dan natuurlijk de aardbeiboom, beter bekend als de Medronheiro. Ook droogteresistent en van de vruchten maakt men de beroemde Medronho. De Judasboom, de Laurier en de Paardenkastanje zijn ook bomen die niet snel branden. Een paar hele goeie brandbestendige bomen zijn de Brachychiton populneus en de Paulownia tomentosa. En deze bloeien nog leuk ook, resp. roze en blauw.

Vreemde eend in de bijt
Een vreemde eend in de bijt is de Cupressus sempervirens, de Italiaanse Cyprus. Van een conifeer vol resine zou je verwachten dat hij zou branden als een fakkel. Toch gebeurt dat niet zo snel. Het hoe en waarom wordt bestudeerd door wetenschappers in Spanje. Daar was men na een zeer heftige bosbrand verbaasd dat een groep van deze bomen de enigste groene plek vormden in een zwarte hel. Daarmee is het nog geen geschikte boom om bij een huis te planten, want als hij eenmaal brandt dan wordt het aardig heftig.

Irrigeren helpt
Magnolia grandiflora is ook aardig brandresistent en maakt grote witte geurende bloemen. Deze boom is niet droogteresistent maar het water dat hij in zich opneemt zorgt ervoor dat hij niet zo snel in brand vliegt. Het irrigeren helpt in het algemeen ook bij andere bomen en planten.

 


Dit artikel verscheen in “Blik op Portugal 164”.