We weten allemaal dat we ons mobieltje niet mogen gebruiken als we in de auto rijden. Er zijn situaties waarin bestuurders de telefoon anderszins gebruiken en die denken dat het wettelijk is. Is het zo dat een chauffeur mag rijden met zijn mobieltje in de hand? Mag hij andere apparaten gebruiken? Weet wat de Wegenverkeerswet zegt.
Volgens Artikel 84.º – Gebruiksverbod van bepaalde apparaten, van de Wegenverkeerswet:
- Het is de bestuurder tijdens een rit verboden eender welk type toestel of apparaat continu te gebruiken of te hanteren, wat invloed kan hebben op het rijgedrag, in het bijzonder koptelefoons en mobiele telefoons;
- Van het vorig nummer wordt uitgesloten:
De toestellen voorzien van één enkel oortje of microfoon met speaker, waarbij een continue hantering niet nodig is;
(…)
Met dit als uitgangspunt is het duidelijk dat het verboden is om te rijden met een mobieltje in de handen, maar dat er systemen gebruikt mogen worden die het besturen van de auto niet verstoren en die niet continu moeten gehanteerd worden. Dit betekent dat het toegelaten is om de mobiele telefoon te verbinden met een oortje of speaker zodat we onze handen op het stuur kunnen houden.
Het gebruik van een mobiele telefoon als de auto stil staat of geparkeerd is, werd al besproken, aangezien het artikel 84º het alleen maar heeft over het gebruik van een mobiel bij het besturen van een voertuig. Dus mag de mobiele telefoon gebruikt worden als de auto stil staat of geparkeerd is, mits het gebruik geen gevaar of belemmering veroorzaakt bij de overige weggebruikers.
Gevolgen van het in de handen hebben van de mobiele telefoon tijdens het rijden
In overeenkomst met het artikel 145.º van de Wegenverkeerswet, begaat diegene die een voertuig bestuurt met de mobiele telefoon in de handen, een zware overtreding, behalve de uitzonderingen vermeld in het nr. 2 van het artikel 84.º.
Ook nog volgens artikel 84.º, als men rijdt met de mobiele telefoon in de handen – wat dus een zware overtreding is – kan men een boete krijgen van 120 tot 600 euro. Men kan ook een rijverbod opgelegd krijgen voor een periode van een maand tot een jaar. Algemene regel is dat men een boete krijgt van 600 euro en een rijverbod van een jaar als men de tweede keer gepakt wordt voor mobiel gebruik in het verkeer.
Ter afsluiting, als u uw mobiel moet gebruiken terwijl u rijdt, gebruik een oortje of speaker.
Dit artikel verscheen in “Blik op Portugal 169”.