Vanaf 19 november 2017 zullen de notarissen in de notariële aktes de wijze van betaling moeten vermelden.

Deze zomer werden in Portugal verschillende wetten gepubliceerd ter bestrijding van witwaspraktijken.

Vanaf 23 augustus 2017 is het verboden om contante betalingen te doen die gelijk zijn aan of hoger dan 3.000 euro. In het geval van betalingen van facturen is de limiet 1.000 euro, en dit bedrag ligt nog lager – 500 euro – als het om het betalen van belastingen gaat. Voor niet-ingezetene particulieren geldt een andere limiet: 10.000 euro.

Daarnaast werd ook de nieuwe wet betreffende de controle van de betalingsmiddelen bij transacties van onroerende goederen gepubliceerd. Vanaf 19 november 2017 zullen de notarissen in de notariële aktes de nummers van de cheque en de naam van de bank moeten vermelden, of, als het een bankoverschrijving betreft, de nummers van de bankrekeningen van de betaler en de begunstigde.

Met deze maatregel wil men gesimuleerde transacties en witwaspraktijken vermijden en de identificatie van geldstromen vergemakkelijken. Het maakt deel uit van het pakket van wetsvoorstellen bestemd om de Europese richtlijnen toe te passen ter bestrijding van het witwassen van geld en van de financiering van terrorisme.

De controle van de herkomst van het geld wordt ook toegepast op andere transacties die bij de notaris moeten verleden worden, zoals:
• Verkoop van aandelen;
• Het oprichten van een vennootschap, namelijk het aanvangskapitaal;
• Kapitaalverhoging.

Terwijl de notarissen zich tot op heden niet moesten vergewissen van de werkelijkheid van de betaling, wat gesimuleerde transacties van onroerende goederen toeliet, wordt het met de toepassing van deze regel verplicht om zich ervan te verzekeren hoe de betaling is uitgevoerd en of het geld ontvangen werd.

Naast de transacties van onroerende goederen vallen ook de huurcontracten van meer dan 2.500 euro onder dit wetsvoorstel.

Deze informatie is van algemene aard. Indien u behoefte heeft aan juridisch advies over het bovenstaande of een ander onderwerp, raad ik u aan om contact op te nemen met een advocaat.

 


Dit artikel verscheen in “Blik op Portugal 148”.