De overheidsadministratie, de politie, verpleegkundigen en onderwijzers hebben allemaal aangekondigd te gaan staken en dreigen morgen, 31 januari, heel Portugal stil te leggen.

De PSP en de GNR zou maandelijks een protestactie doorvoeren totdat de regering tegemoetkomt aan hun eisen. Paulo Rodrigues van de vakbond zei dat de politie zijn limieten heeft bereikt. De politie eist onder andere de betaling van een risicovoorziening, de actualisatie van hun lonen, een uitbreiding van het personeel en een betere persoonlijke veiligheidsuitrusting. Ook de ‘Movimento Zero’ heeft aangekondigd te gaan staken. Deze politieafdeling eist hogere lonen en betere werkomstandigheden.

Ook de onderwijzers nemen deel aan de staking. Zij reageren tegen de voorgestelde staatsbegroting van 2020. Volgens de vakbond wordt het onderwijs uit het beeld geduwd en betreurt dan ook dat er geen grotere investering wordt voorzien in de onderwijssector. “Veel onopgeloste problemen zullen blijven bestaan in 2020. Deze sector blijft financieel vastlopen na een decennium waarin de overheidsfinanciering gedaald is met 12%”. FENPROF (Federação Nacional dos Professores) wijst erop hoe het budget de onderwijzers blijft negeren, vooral met betrekking tot de verrekening van de anciënniteit en andere carrièreproblemen, het pensioenstelsel, ‘misbruiken en onrechtmatigheden’ in werkuren en bezoldigingen.

De FESAP (Federatie van vakbonden van overheidsadministratie) kondigde een nationale staking aan, eveneens tegen de staatsbegroting. De FESAP vindt dat deze beledigend en onaanvaardbaar is met de voorziene loonsverhoging van 0,3%.

Ook de SEP (Vakbond van verpleegkundigen) staakt. Zij beschuldigt de CHUA (Universitair hospitaal van de Algarve) en de ARS (Regionale gezondheidsadministratie in de Algarve) ervan dat ze gefaald hebben om een pakket van verbintenissen op te stellen dat eind 2019 had moeten klaar zijn. “Het gaat over verpleegkundigen die al 18 jaar lang geen carrière hebben kunnen maken. Dit betekent dat ze geen loonsverhoging zullen krijgen.”