Januari heeft wat koude dagen gezien met ook in de Algarve op veel plekken nachtvorst. Voor mij is februari een maand van hoop. Maart is dichtbij en zo ook de lente, én de temperaturen stijgen.          

D

eze koude heeft zijn voor- en nadelen. Het houdt de schadelijke insecten onder controle want velen sterven door de koude. Waar in warme winters bepaalde fruitbomen minder of geen fruit dragen omdat er niet voldoende koude uren tussen 0 en 7ºC waren, zullen ze dit jaar wel goed dragen. Voor de tropische bomen is het natuurlijk niet zo leuk en sommige zullen er aan dood gaan. Dat is dan weer een positief iets voor de tuinhandel. De doodgevroren planten zullen meestal vervangen worden.

Planten snoeien
In vorige artikelen had ik al geschreven dat men planten met vorstschade nog niet mag snoeien, maar ik herhaal het nog maar een keer. Snoei de beschadigde delen er pas uit in het voorjaar als de vorst zeker niet meer terugkomt. In de Algarve zal dat misschien ergens half maart zijn, in het noorden van Portugal zal dat pas later zijn.  De beschadigde delen beschermen de plant nog wat tegen de kou. Als je ze wegsnoeit zijn de nieuwe uiteindes van de takken onbeschermd en kunnen dan ook vorstschade krijgen. En zo wordt de plant steeds kleiner.

Planten beschermen
Planten kunnen beschermd worden tegen de nachtelijke kou door ze af te dekken met bijvoorbeeld plastic of geotextiel. Soms kun je bij de Aldi of de Lidl beschermend materiaal voor planten kopen. Houd de planten redelijk bewaterd. Te droog maakt ze gevoeliger voor de kou, te nat maakt ze gevoelig voor schimmels en wortelrot.

Planten plannen
Mocht u er nog niet aan toe gekomen zijn: plan nu wat u aan de tuin wil veranderen. Wat wilt u planten, welke bloemen voor de potten op het terras? Ergens in maart, afhankelijk van het weer, zijn de eerste zomerplanten van de leveranciers klaar voor de verkoop en in april is het meeste wel te verkrijgen.

Planten bespuiten
Mocht u de rozen nog niet gesnoeid hebben, doe dit dan nog deze maand. Heeft u druiven, doe die dan ook. Bespuit de rozen totdat de droogte en de warmte begint, vaak tot juni, elke 2 weken met een al dan niet biologisch antischimmelmiddel voor bv. zwartevlekkenziekte en roest. Zo blijven de nieuwe blaadjes mooi en onbeschadigd. Als u uw perziken- of nectarineboom nog niet gespoten had (met middelen op basis van koper en of zwavel), doe dat dan alsnog en herhaal het als de bloemknoppen beginnen te zwellen. Herhaal de behandeling elke 2 weken als het een vochtig voorjaar is.

Planten voeden
Eind februari kunnen we weer beginnen met het voeden van de planten. Er zijn vele soorten plantvoeding te koop, van algemene voeding tot specifieke voor één soort plant, en dan ook nog vloeistoffen, korrels, oplosbaar poeder en ga zo maar door. Vloeistoffen zijn goed voor een snelle oppepper, één keer per week in het gietwater opgelost, maar op de lange duur is het een beetje kostbaar. Beter is het dan om bijvoorbeeld korrels te gebruiken. Speciaal de langtijdvoedingen, waarbij je maar één keer in de 5-6 maanden moet voeden, zijn zeer handig als je er niet altijd bent.

Alvast een tip voor later in het voorjaar: vergeet niet het automatisch irrigatiesysteem te controleren voordat het droog en warm wordt. Zo hoef je niet in paniek te geraken als je de bewatering wil gaan aanzetten omdat de planten al een beetje beginnen te hangen, het gras dor wordt en er geen water uit te sprinklers komt, maar er wel een geiser midden in het gazon wordt geboren.

 


Dit artikel verscheen in “Blik op Portugal 162”.