Uiteraard weet iedereen dat een massage goed voor je is, maar waarom nu eigenlijk? Het geven van massages is al zo oud als de mensheid. Het is gebaseerd op een eenvoudig principe. Je stoot je knie en je wrijft erover, dat is de meest eenvoudige vorm van massage.
Maar masseren is natuurlijk veel meer dan ‘een pijntje wegwrijven’. In het oude Egypte, maar ook in China en bij de indianenstammen wisten ze al dat masseren goed was voor lichaam én geest. Er werd gemasseerd met handen, warme stenen, stokjes, etc. Masseren is het creëren van ontspanning, maar tevens het reinigen van het lichaam. Bij een goede massage wordt er met wisselende druk gewreven, gekneed, geduwd en gestreeld. Hierdoor wordt de bloedsomloop gestimuleerd, maar ook de lymfevaten, die verantwoordelijk zijn voor de afvoer van afvalstoffen. Dit is ook de reden waarom het belangrijk is om na een massage extra water te drinken. Hierdoor is het lichaam namelijk beter in staat om vrijgekomen afvalstoffen af te voeren. Doe je dit niet dan kun je, ondanks dat je de massage als prettig hebt ervaren, achteraf toch een moe of zwaar gevoel hebben en dat zou jammer zijn.
Er zijn verschillende massagevormen, met of zonder ‘hot stones’, sportmassages, ontspanningsmassages, voetmassages, etc. Uiteraard is het belangrijk om een massage te kiezen die bij je past, maar wat elke massage als het goed is gemeen heeft, is dat het een moment van pure ontspanning moet zijn. Even een half uur of een uur volledig voor jezelf. Geen telefoon, geen gepraat, alleen maar genieten. Natuurlijk kan het soms, afhankelijk van de klachten en de stevigheid van de massage, gevoelig en/of pijnlijk zijn, maar een goede ontspanningsmassage bijvoorbeeld is er altijd op gericht om, ondanks het losmaken van vastzittende spieren, toch vooral een gevoel van ontspanning te creëren. Dit begint al bij de massagetafel, die iets verwarmd is, door het gebruiken van warme handdoeken, wat een extra behaaglijk gevoel geeft en bij voorkeur door het gebruiken van warme olie. Dit zorgt niet alleen voor betere smeerbaarheid, maar tevens voor een gevoel van ‘verwend worden’. Verder is warmte bij uitstek een manier om beter te ontspannen. Niets zo vervelend dan in een (te) koude ruimte gemasseerd te worden. Hoe goed de masseur ook is, het is vele malen moeilijker om te ontspannen als je het koud hebt. Bij een hot stone massage wordt er gebruik gemaakt van warme stenen. De warmte hiervan trekt diep in de huid, in de onderliggende spierlagen, zodat alleen daardoor al een grote(re) mate van ontspanning wordt bereikt. Tevens zorgt de extra warmte voor een grotere stimulering van het lymfestelsel, zodat afvalstoffen nog beter worden afgevoerd (ontgifting) en de bloedcirculatie wordt verbeterd. Door de combinatie van warmte en beweging kan de masseur dieper in het spierweefsel komen wat de massage nog effectiever maakt.
De meeste massages werken van de voeten naar het hoofd, altijd in de richting van het hart en creëren zo de meest gunstige werking op bloedvaten, lymfevaten, etc. Door extra aandacht te besteden aan mogelijke probleemgebieden (meestal nek, schouders en/of bovenrug) worden de spieren daar goed losgemaakt, zodat de beweeglijkheid verbetert, de spieren soepeler aanvoelen en daarmee gepaard gaande klachten (bijvoorbeeld hoofdpijn als gevolg van vastzittende nekspieren) ook worden aangepakt. Een massage is niet alleen nuttig als er klachten zijn, ook als periodieke ‘onderhoudsbeurt’ om klachten te voorkomen is het een heerlijk moment van ontspanning.
Gun jezelf dus een cadeautje in de vorm van een half uur of uur pure ontspanning en geniet van wat het met je lichaam en geest doet. Je zult versteld staan!
Ellen van Herk