Mijn moeder vertelde me ooit dat het krijgen van een kind een van de meest bijzondere momenten in haar leven was. Ondertussen heeft ze een roedeltje kleinkinderen en zegt ze: ‘De kinderen van je kinderen zijn de mooiste cadeautjes die er bestaan’. Mijn kinderen hebben nog steeds al hun grootouders in hun leven. Ze boffen, want ze hebben een opa en oma hier in Portugal. De andere opa en oma komen geregeld uit Nederland om de kinderen te bezoeken. Ik zie de liefde die alle vier hebben voor hun kleinkinderen. En ik zie dat die liefde wederzijds is. Opa en oma zijn eretitels! Gelukkig worden die door veel grootouders dubbel en dwars verdiend. Kijk maar eens wat onze leerlingen over hun opa’s en oma’s vertellen.

Onderbouw basisonderwijs
‘Met opa en oma gaan we altijd gezellig filmpje kijken met lekkers en dan mogen we ook altijd lang opblijven. Ze nemen ons mee naar Zoomarine of naar een andere superleuke plek. Het is altijd heel gezellig met opa en oma. Ze zijn bijna altijd lief en grappig, dus we gaan er graag naartoe. Livvy heeft zelfs drie opa’s en drie oma’s, dus dat is extra boffen.’ De leerlingen krijgen een blij en gelukkig gevoel als ze aan opa en oma denken. Maar soms ook wel een beetje verdrietig, want de opa’s en oma’s die in Nederland wonen, worden vreselijk gemist.

Middenbouw basisonderwijs
Het is grappig dat opa’s en oma’s zo verschillend zijn, maar toch ook weer hetzelfde. ‘De meeste opa’s en oma’s hebben een kat of een hond. Sommige opa’s zijn superstoer, want die houden van rally rijden en hebben een schuur vol gereedschap. Oma’s zijn lief en gezellig. Zij maken lekkere hapjes en geven veel liefde.’

Brugklas
‘Mijn opa en oma betekenen alles voor me en ze zijn er altijd voor mij. Ze appen en bellen vaak. Ze zijn er altijd! Ze zouden er alles voor doen om bij ons in Portugal te komen. Als ze er zijn, doen we allemaal leuke dingen en dan mogen we altijd komen logeren. Als ze weer weggaan, is dat niet leuk. Maar ze bellen dan de volgende dag alweer.’

Middenbouw vwo
‘Ze zijn superhelden, oma kan heel goed schilderen en is immuun voor hitte! En m’n opa is een uitvinder en kan alles op aarde bouwen! Ik doe niet veel superbelangrijke dingen met ze, maar het zijn de kleine dingetjes die tellen. Samen zingen met Pablo Alborán, samen een huisje bouwen, samen knutselen en stiekem blauwe chocolaatjes stelen… Oma heeft altijd eten in huis voor als we honger hebben, en opa doet erg z’n best om iets lekkers te koken. Samen zorgen ze voor ons als we bij hen zijn. Ik zou niemand liever hebben als opa en oma!’

Eindexamen havo
‘Opa is een man die niet stil kan zitten. Hij heeft mij leren bouwen en ik heb een goede band met hem. Hij praat graag over zijn verleden en ik houd van die verhalen. Hij betekent veel voor mij.
Van mijn oma kan ik me niet super veel herinneren, want ze is al vrij lang dement. Maar wat ik mij wel herinner is dat ik veel van mijn humor van haar heb. Mijn andere opa was mijn beste vriend en hij betekende alles voor mij. Ik heb met hem veel meegemaakt in Portugal, want hij leefde hier. Wij snapten elkaar, alsof we hetzelfde brein hadden. Hij heeft mij ook veel liefde gegeven.’