Portugal telt dit jaar 372 met de Blauwe Vlag bekroonde rivier- en kuststranden, 12 meer dan in 2020, verspreid over 98 gemeenten, waarvan er vijf voor het eerst op de lijst staan.

Dit jaar bevat de Blauwe Vlag-lijst 330 kuststranden, acht meer dan in 2020, en 42 rivierstranden, vier meer dan vorig jaar.

De kuststranden zijn verdeeld over het Noorden (72), het Centrum (29), de Taag (50), de Alentejo (31), de Algarve (87), de Azoren (45) en Madeira (16).

Blauw vlag Portugal

In totaal telt de regio Noord 79 stranden (72 kuststranden en 7 rivierstranden, respectievelijk 2 en 1 meer dan in 2020), Centrum 46 (29 kuststranden en 17 rivierstranden), Taag 62 (50 kuststranden en 12 rivierstranden, respectievelijk 3 en 2 meer), Alentejo 37 (31 kuststranden en 6 rivierstranden, plus 1 rivierstrand), Algarve 87 (kuststranden), Azoren 45 (3 kuststranden meer) en Madeira 16 kuststranden.

Volgens de nationale coördinatie van het Blauwe Vlag-programma komen Fafe (Braga), Oleiros (Castelo Branco), Óbidos (Leiria), Avis (Portalegre) en Beja voor het eerst op de lijst, terwijl Calheta (Madeira) opnieuw op de lijst komt.

De Blauwe Vlag heeft ook betrekking op 16 jachthavens (twee minder dan in 2020), negen op het vasteland en zeven in de autonome regio’s, en 11 ecotoeristische vaartuigen (twee meer dan vorig jaar), vijf op het vasteland van Portugal en zes op Madeira.

Het programma blauwe vlag, dat een “uitstekende” waterkwaliteit vereist voor gemeenten om hun aanvraag in te dienen, publiceert de lijst van de 372 stranden op de website www.bandeiraazul.abae.pt/galardoados/galardoados-2021/.

De officiële plechtigheden voor het hijsen van de Blauwe Vlag op de kuststranden beginnen op 1 juni op het strand van Moledo, in de gemeente Caminha (Viana do Castelo).

De eerste hijs van de Blauwe Vlag op rivierstranden zal plaatsvinden op 15 juni, in Albufeira de Santa Clara, Odemira (Beja), en het hijsen van de Blauwe Vlag in jachthavens zal plaatsvinden in de jachthaven van Vila do Porto, op het eiland Santa Maria (Azoren).

Tijdens de presentatie wees de voorzitter van de Europese Vereniging voor de Blauwe Vlag (EBAE), José Archer, op een “uitstekend” badseizoen, na de toevoeging van 12 nieuwe stranden aan de lijst in vergelijking met 2020.

“Het aantal is gegroeid, dus we hebben 12 meer bekroonde stranden dan vorig jaar. We hebben het aantal van 372 bekroonde badzones bereikt, wat een zeer beeldend aantal is,” zei hij.

Volgens José Archer zullen de mensen, vanwege de pandemische context, alle veiligheidsvoorwaarden hebben om naar het strand te gaan, waarbij hij benadrukte dat “de situatie veel beter is dan vorig jaar”.

“Alles wijst erop dat we een fantastisch [zwem]seizoen zullen hebben, al met de ervaring van vorig jaar, die heel goed is verlopen, met de veiligheidsregels voor het strand met betrekking tot covid,” benadrukte hij, eraan toevoegend dat “de prognose voor de zomer beter is dan vorig jaar.”

Onder het thema “Herstel van ecosystemen” zal het Blauwe Vlag-programma dit jaar ook een ecologische component hebben, ingekaderd in de verklaring van de Verenigde Naties (VN) voor 2021-2030, decennium voor het herstel van ecosystemen.

“Ecosystemen zijn van doorslaggevend belang voor het milieu in het algemeen. Als we erin slagen 50 procent van de ecosystemen die zijn aangetast te herstellen, kan meer dan de helft van de CO2-uitstoot (kooldioxide) door de natuur worden vastgehouden en kan meer dan 70 procent van de bedreigde soorten worden hersteld”, aldus José Archer.

Voor de voorzitter van de EBAE is het evenwicht van de ecosystemen bepalend voor een duurzame ontwikkeling van de systemen zelf.

Gevraagd naar het behoud van de verkeerslichtsystemen op de stranden, zoals in 2020 is gebeurd, zei José Archer dat het directoraat-generaal Gezondheid (DGS) nog een beslissing zal nemen, maar dat alles erop wijst dat dezelfde regels als vorig jaar zullen worden toegepast.

“Alles wijst erop dat het zal gebeuren, omdat het [vorig jaar] werkte. We hebben ook vastgesteld dat het op de meeste stranden niet nodig was omdat het geen stranden zijn met een zeer grote capaciteit, maar in stedelijke gebieden bleek het nuttig”, zei hij, waarbij hij opmerkte dat de DGS “tijdig” de maatregelen voor het nieuwe badseizoen bekend zal maken.

Bron: The Portugal News.