De milieuvereniging Zero heeft dit jaar 53 “zero pollution”-stranden onderscheiden in 30 gemeenten in Portugal, wat neerkomt op 8 procent van de in totaal 643 badzones die in gebruik zullen worden genomen.

De onderscheiding van de vereniging werd bekendgemaakt in een verklaring, voorafgaand aan de opening, tussen donderdag en zaterdag, van nog eens 191 badzones (de eerste werden geopend in mei).

Een “zero pollution”-strand is een strand waar bij de analyses van het zwemwater gedurende de laatste drie badseizoenen geen microbiologische verontreiniging is vastgesteld, aldus de vereniging.

In 2020 waren er nog 15 stranden extra geclassificeerd, dat wil zeggen in totaal 68.

Volgens Zero zijn alle stranden die vorig jaar als “zero pollution”-stranden zijn aangemerkt, volgens de wet ingedeeld als stranden met een “uitstekende” waterkwaliteit. Indien zij echter één enkele analyse hebben ondergaan waarbij de aanwezigheid van micro-organismen werd vastgesteld, ook al lagen zij zeer ver van de grenswaarde, dan konden zij niet meer in deze lijst worden opgenomen.

De gemeenten met het grootste aantal stranden die niet verontreinigd zijn, zijn Alcobaça (district Leiria), Porto Santo (Madeira) en Tavira (district Faro), met vier stranden, en Faro, Peniche (district Leiria), Sesimbra (district Setúbal) en Vila do Bispo (district Faro), met drie.

Er zijn 43 stranden met “zero pollution” op het vasteland, in 24 gemeenten, zes op de Azoren, in vijf gemeenten, en vier op Madeira, in een enkele gemeente.

In de gemeenten Torres Vedras (Lissabon) en Angra do Heroísmo (Azoren) is dit jaar een aanzienlijk aantal stranden van de lijst geschrapt – respectievelijk negen en vijf.

Bron: The Portugal News