In ons leven gaan we op zoek naar veel dingen. We hebben goede momenten, slechte momenten, we gaan door valleien van vreugde, we staan stil, we verliezen ons verstand, we corrigeren waar we denken fout te zijn, we gaan terug, we stellen bij, we proberen te herstellen, we gaan vooruit, we hinken, we rennen verder in onze dagelijkse rush, we remmen af als ons lichaam het nodig heeft, we draaien pirouettes om onze pijn te verzachten en rekeningen te betalen, we gaan om met verlies en we blijven doorgaan, …

Ach, we doen veel en zoeken nog meer op. Maar er zijn momenten dat we niet uitkomen op de plek waar we zouden willen zijn. Soms zijn we ons daar bewuster van. Soms zijn we bang om toe te geven dat het ons alleen niet gaat lukken. We kunnen ons verzetten tegen veranderingen, we kunnen ze aanvaarden of we kunnen denken dat het te vroeg is om hulp te zoeken. Het is niet altijd gemakkelijk om die hulp te zoeken, misschien omdat het moeilijk toe te geven is of misschien omdat we nooit naar een psycholoog geweest zijn en we niet weten wat te verwachten. Ik zeg mijn patiënten dikwijls dat elke individueel proces anders is.

En wat met de tijd? De tijd die we hebben om de veranderingen te laten plaatsvinden? Als de seizoenen hun eigen tijd hebben, waarom zouden wij die niet hebben? We leven in ‘vloeibare tijden’, zoals Zygmut Bauman zei, waar niets blijft duren. Daarom, wie ben ik in een snelle, heftige wereld en waar vind ik het ontmoetingspunt tussen mijn eigen behoeften en de behoeften van anderen? Hoe vind ik mezelf en de ander? Waar ligt de lijn tussen het aanvaarden van feiten, van datgeen waar ik geen controle over heb, over de ander en het compromis met dat wat ik controleren kan, wat ik probeer te aanvaarden, als ik dat wil, en tussen datgene wat de andere vraagt en van me verlangt? Hoe lees ik mijn eigen interne signalen en de signalen van anderen?

Het is hier dat de psychologie berust, in deze lijn, in dit ontmoetingspunt van keuzes, in een streven naar een intern evenwicht inherent aan ieder van ons. En ja, in de psychologie is een parafernalia van instrumenten en benaderingen die verwarrend kunnen zijn voor diegene die ze niet kennen. Maar dat is net datgene wat ze rijk maakt en aanpasbaar aan de behoeften van iedereen.

Als een therapeut zou het niet logisch zijn als ik niet alle kennis zou toepassen die me gegeven werd door de psychologie en het dagelijks contact met andere mensen, als dit element van aanpassing aan elk persoon niet zou bestaan, in het meest belangrijke spectrum voor mij in de therapeutische relatie, wat de connectie is. Ik voel de andere persoon en die persoon voelt mij, op het moment van onze ontmoeting. Zonder deze connectie verbindt niets.  En als er geen verbinding is, is de verandering breekbaar. Het blijkt dat het doel de verandering is, zelfs als ze ingewikkeld, moeilijk, tijdrovend, maar uiteindelijk goed is, omdat het doet groeien. Kunt u zich de pijn herinneren die we hadden als we groeiden, als we overgingen van kinderen naar tieners? Dat deed pijn, maar daarna was de pijn weg. Zo is ook de verandering en het therapeutische proces in de psychologie. Dat is wat de psychologie aanbiedt: vergezelde en solide verandering door middel van de verbinding. In de tegenwoordigheid van het ‘vloeibare’ leven en tijd, op de autosnelweg van informatie en van snelle relaties, is er een wetenschap die ons kan helpen om zeer solide en capabele funderingen te bouwen voor ons ‘innerlijke huis’.

In het Portugees is een bekend gezegde dat zegt ‘de weg is voorwaarts’ (para a frente é que é o caminho). Misschien is het daarom dat we ons gekeerd hebben naar de wijde oceaan die we voor ons hebben, en niet naar het vasteland, en hebben we de halve wereld ontdekt en ‘saudade’ (hunkering) meegebracht van wat we hebben achtergelaten en ontdekt hebben. Maar is het niet zo dat we altijd een stukje van de andere persoon met ons meenemen en laten we niet altijd een stukje van onszelf achter bij de ander? Laat ons dus verdergaan!

Inês Sales behaalde haar diploma klinische psychologie in 2005. Ze startte haar carrière als psychologieleerkracht. Ondertussen heeft ze al meer dan 10 jaar lang honderden patiënten geholpen in meerdere praktijken. Vandaag is ze te vinden in het Family Medical Centre in Quinta do Lago en in het Orange Medical Centre in Albufeira.

Inês Sales
Klinisch psycholoog & seksuoloog / relatietherapeut