Niet iedereen heeft de luxe van een golfbaan in z´n achtertuin… Maar mocht je echt fanatiek zijn, dan kan je altijd wel wat oefenonderdelen in je tuin verwerken. Het makkelijkste is waarschijnlijk de putting green. Een stuk kort gemaaid gras met een hole. Meestal worden daar speciale grassoorten voor gebruikt die erop gekweekt zijn om zeer kort gemaaid te worden. In de Algarve wordt bijvoorbeeld bermudagras, Cynodon dactylon, gebruikt.

Maak je eigen bunker

Een zogenoemde rough moet ook niet al te moeilijk zijn. Als je wat meer ruimte hebt, laat je het gras wat langer groeien op sommige plekken en klaar ben je. Wellicht uitdagender is het om een echte zandbunker aan te leggen. De perfecte manier om te oefenen om een bal hier weer uit te krijgen. Voor de echte fanatiekelingen met een voldoende ruime tuin is een waterhindernis een must. Vooral om in de zomer bij 40º C te oefenen.

Ik ben geen golfster, al dat gras zou beter geschikt zijn voor mijn paarden. Elke keer als ik naar Nederland vlieg, valt me op hoeveel mensen met golftassen ik zie op Faro Airport. Toch wil ik aannemen dat er ook niet-golfende buitenlandse huisbezitters in de Algarve zijn! Voor deze mensen is het misschien een beter idee om wat minigolf hindernissen in je tuin op te nemen. Laat je fantasie de loop gaan, hoe creatiever hoe beter. Een goede manier om op de wat bewolktere dagen de bezoekende familieleden en vrienden bezig te houden.

Miljoenen kubieke meter water
Behalve echt gras bestaat er ook kunstgras speciaal voor het golfspel. Dus als je op de waterrekening wil besparen is dat een serieus alternatief. En dan is het een kleine afslag naar één van de belangrijkste negatieve aspecten van al die golfbanen in de Algarve: het waterverbruik. Er is berekend dat de golfbanen in de Algarve jaarlijks meer dan 18 miljoen kubieke meter water gebruiken, wat equivalent is aan meer dan 700mm regen per jaar. Nu heb ik net een tabel bekeken waar de jaarlijkse regenval in mm voor verschillende districten in Portugal gegeven wordt. En met uitzondering van 2010 toen er 1469 mm naar beneden kwam, ligt de hoeveelheid regen in de Algarve meestal ergens tussen de 500 en 600 mm met wat lichte uitschieters naar boven en beneden. Het is mogelijk om het gebruik van (drink)water voor de irrigatie te verminderen bijvoorbeeld door water te recyclen. Om dit water voor het irrigeren van golfcoursen geschikt te maken, is een behandeling nodig zoals omgekeerde osmose om schadelijke stoffen eruit te halen. Het ontzouten van zeewater zou een mogelijkheid kunnen zijn, maar is in deze regio helaas nog onderontwikkeld. Hopelijk denken de baanbeheerders aan manieren om het gebruik van water te verminderen of aan alternatieve manieren om aan bruikbaar irrigatiewater te komen.