Op veel plekken in Portugal regent het niet voldoende. Maar soms regent het zo hard dat vooral in de steden er overstromingen ontstaan. En omdat er een gebrek aan water is en ook het grondwater niet voldoende vernieuwd wordt, is het zonde dat veel van dat regenwater uiteindelijk in de zee terecht komt.

Als je een stuwmeertje hebt, wil je natuurlijk graag dat het regenwater zich daar verzamelt. Ook kan je het regenwater van bijvoorbeeld een dak opvangen in een grote container. Thuis heb ik een combinatie waarbij het water wat van de daken komt voor een deel in een container gaat en de rest naar de stuwmeertjes.

Overstromingen
Om de aanvulling van het grondwater te bevorderen, kan je het regenwater dat van daken, wegen en harde grond stroomt, leiden naar een regentuin. Dit kan ook helpen om overstromingen te voorkomen. Een grote veroorzaker van overstromingen in steden is het feit dat bijna alles verhardt waardoor er geen water in de grond kan wegzakken. Als het riool de hoeveelheid water dat zich verzamelt niet meer aankan of als het water naar een laagste punt gaat waar het niet meer weg kan, loopt de boel onder. Op sommige plekken proberen ze tegenwoordig het asfalt te vermijden. Bij verschillende parkeerplaatsen in Portimão bijvoorbeeld zijn voor de parkeerplekken betongraten gebruikt.

Regentuin
Een regentuin is een plek waar het regenwater zich verzamelt en in de bodem wegsijpelt. Het kan een plek zijn waar dat van nature al gebeurde of waar men door het aanpassen van het landschap ervoor zorgt dat het water er naartoe stroomt. Het ligt dus altijd iets dieper dan de omgeving. Ook is het belangrijk dat de plek goed draineert, anders wordt het meer een vijver dan een plantbed. Mocht de drainage niet goed zijn en is er geen beter alternatief, dan moet de grond vervangen worden door een beter drainerend mengsel met zand en compost.

Planten
De planten in dit bed moeten ertegen kunnen dat ze soms onder water staan en soms wellicht droog. Afhankelijk van het klimaat kunnen dit bijvoorbeeld Thulbaghias, Juncus, Cyperus, Typha of zelfs bepaalde varens zijn. De wortels van de planten helpen het water in de grond te leiden. Ook helpen ze, samen met de grond zelf, te voorkomen dat eventuele verontreinigingen in het grondwater terechtkomen. Mocht er echter veel organisch afval (bladeren, grond, etc.) met het regenwater meespoelen, is het goed vóór de regentuin een soort droge bron te maken gevuld met gravel waar dit afval opgevangen wordt. Dit om te voorkomen dat de regentuin ‘verstopt’ raakt door dit afval.

De grootte van een regentuin hangt af van de geschatte hoeveelheid water dat het moet kunnen verwerken bij een redelijke regenbui. Meer informatie hierover is te vinden op het internet.