Eén van de prettige aspecten van het werken bij de Kamer van Koophandel vind ik het helpen van mensen. Mensen helpen hun bedrijf op te zetten of uit te breiden en te zien hoe de business floreert, wetend dat wij daar een klein beetje aan meegeholpen hebben.

Regelmatig loop ik dan ook door ons ledenbestand en bekijk ik de vragen die uit diverse hoeken op ons af komen.

Hoe kan de Kamer nóg nuttiger zijn voor deze mensen en bedrijven?
Wie kan ik met wie in contact brengen om een samenwerking te bewerkstelligen.
Hoe kunnen we de processen gebruiksvriendelijker maken …

Starten van een bedrijf in Portugal

Veel vragen gaan over het starten van een bedrijf. Starters voelen zich toch wat geïntimideerd door de verschillende bedrijfsvormen en de bekende Portugese bureaucratie. Om dat gemakkelijker en overzichtelijker te maken zijn we bezig om samen met onze leden met expertise op dit gebied een one-stop-shop service aan te bieden zodat dit simpel en snel kan worden geregeld.

Company Check

Een andere service die we afgelopen jaar hebben gestandaardiseerd is de zogeheten “Company Check”. Tijdens de pandemie kregen we helaas regelmatig berichten van Portugese bedrijven die orders uit Nederland niet geleverd kregen en die fraude vermoeden. Ook deze week vertelde een bedrijf ons het verhaal dat ze € 100.000 hadden aanbetaald aan een in Nederland gevestigd bedrijf voor de inkoop van natuurproducten en nu niets meer hoorden. Aan ons de taak om dit tot op de bodem uit te zoeken. Na een grondig onderzoek bleek het bedrijf “gekloond” te zijn door criminelen, een tactiek waarbij ze de entiteit en de website van een bestaand Nederlands bedrijf jatten en alleen de betaalgegevens veranderen. Helaas betekent dit waarschijnlijk dat deze ondernemer zijn geld kwijt is.

Internationaal daten

Dit zijn internationaal opererende criminele organisaties waar ook de Nederlandse politie en justitie in de regel weinig vat op heeft. Erg zuur, temeer daar het eenvoudig voorkomen had kunnen worden als men ons tijdig had ingeschakeld. In dat opzicht is (internationaal) zakendoen net als daten; je mag er niet te naïef ingaan, en zeker niet als je een bedrijf alleen van internet kent. Gelukkig gaat het over het algemeen goed. Maar het is belangrijk om alert te blijven op verschillende signalen, en als je denkt dat het misschien niet klopt, het te laten uitzoeken door professionals. Zo kom je niet van een koude kermis thuis!

Bron: Blik op Portugal februari 2022

Tekst: Jearina Imanse, Kamer van Koophandel Lissabon