Wat hebben een pro-surfer en een ontwikkelaar behalve Portugal gemeen? Als je nog niet van João Macedo of Arthur Moreno hebt gehoord, heb je niet goed opgelet. Beide heren, afkomstig uit de omgeving van Lissabon, zijn leiders op hun gebied, delen een liefde voor de oceaan en respect voor traditie, waarderen betaalbare luxe en begrijpen dat duurzaamheid de sleutel is tot het bestaan van hun werelden. Hier zijn een paar van hun geheimen.

João Macedo, de pro-surfer die meedoet aan de Big Wave Competitie in Nazaré, ten noorden van Lissabon, nu beroemd om ‘s werelds grootste golf, zal in september een rondreis maken langs de Portugese Azoren-eilanden voor het Save the Waves Filmfestival. João, zoon van een voormalig minister van Financiën, studeerde economie aan de NOVA University en is een geliefd spreker in het openbaar. Hij wijdt zijn tijd aan zijn passie en aan het helpen schoonhouden van de oceaan.

 

Als je vijf dingen moest kiezen die mensen zouden moeten weten over Portugal, welke zouden dat dan zijn?

De Dourovallei in het noorden en onze wijncultuur. Olijfolie ook, deels vanwege Esporão, dat een geweldig voorbeeld is van een duurzaam bedrijf. Ik zou zeggen de Azoren, die negen eilanden omvatten. Ons erfgoed van de oceaan, dat zo natuurlijk is als het maar kan, en daarmee de kustlijn van het Portugese vasteland. Daarbinnen zou ik Nazaré willen benadrukken vanwege het geologische fenomeen dat de plaats is, en Ericeira dat een wereldreservaat voor surfers heeft, waar ik bij betrokken ben geweest, dus het ligt me altijd na aan het hart. Wat de hoogtepunten van de kust betreft, zou ik zeggen Praia Grande en Cabo da Roca als het meest westelijke puntje van Europa.

Welke Portugese traditie moet volgens jou onder de aandacht worden gebracht?

Vila Viçosa en zijn oude marmer. Portugal heeft een aantal mijnen en zeldzaam marmer, maar onze mijnen zijn relatief onbekend. Mijn grootvader was ingenieur en wij hebben enkele familiemijnen, een eeuwenoude industrie, die aanvankelijk door de Romeinen is begonnen. Het is een industrie die in de slechte zin van het woord met rust was gelaten, met nul innovatie in hun operaties, de verspilling is enorm, met dezelfde oude machines, en dezelfde methodes. Ik denk dat een paar investeerders zich realiseerden hoeveel er werd weggegooid en wat het potentieel voor wederverkoop was. Het is echt een sector die rijp is voor bewustwording.

Gezien je beroep en je passie, kom je meer dan anderen in aanraking met natuurbeschermers. Zie je een verandering in het soort mensen dat naar Portugal komt en wil investeren?

Vooral veel mensen uit Europa, maar ook Amerikanen en Brazilianen, weten de waarde te waarderen. Dat is de reden waarom zij Portugal hebben gekozen; zij waarderen intrinsiek de waarde van het land. Dan is er een onmiddellijke bereidheid om de dingen te behouden zoals ze zijn en niet te industrialiseren. Vaak lijkt het erop dat de mensen daarvoor weglopen (industrialisatie), zodat Portugal een toevluchtsoord wordt. Ik denk dat de Portugezen, hoewel beïnvloed door de prijs natuurlijk, vooral met familie-eigendommen, filteren hoe mensen gaan het pand te gebruiken, in termen van intentie en het behoud. Ik denk dat in Lissabon de jongens van Stone Capital een goed voorbeeld zijn, die een revolutie teweeg hebben gebracht in de omgeving van Lissabon en deze nieuwe industrie van renovatie en behoud. Dus, ik denk dat het gewoon mooi is. Het is echt geweldig om deze jongens te vinden, die eigenlijk metselaars zijn, die weten hoe ze de oude manier van bouwen en opknappen moeten uitvoeren. Dus, ik denk dat daar creativiteit en cultuur elkaar ontmoeten.

Als je een favoriet restaurant moest kiezen?

Bar do Fundo op Praia Grande. Gerund door een surfer, het eten is geweldig, en ik hou van de familie. Het is altijd moeilijk om er een te kiezen. Hoewel deze regio bekend staat om zijn traditionele gegrilde vis, is het aan het innoveren op het gebied van de haute cuisine. Lissabon kreeg alle aandacht in deze kustgebieden, maar we zijn aan het inhalen!

Je favoriete hotel?

Arribas Hotel op Praia Grande vanwege de ligging en de grootte. Ze hebben een olympisch zwembad, in de open lucht, met uitzicht op het strand. Het ligt op het strand van Praia Grande, waar ik heb leren surfen, dus een geweldige locatie met een adembenemend uitzicht, in combinatie met het feit dat het door een familie wordt gerund, d.w.z. zeer ouderwets, lijkt het enigszins bevroren in de tijd. Dus, hoe kan het zo goedkoop zijn? Buitengewoon. Het is een beetje zoals Hotel California.

Arthur Moreno heeft een Master in Engineering van de École Centrale Paris, een Master of Science in Construction Engineering and Management van de University of California, Berkeley, en een MBA van INSEAD en is een van de oprichtende broers van Stone Capital, een toonaangevende ontwikkelaar en vermogensbeheerder in Portugal, gespecialiseerd in de renovatie van eersteklas gebouwen in de omgeving van Lissabon.

Als je vijf dingen moest kiezen die Portugal voor jou het best beschrijven?

Het is niet gemakkelijk om Portugal in vijf dingen samen te vatten, maar ik zou zeggen dat ik in Portugal het meest dankbaar ben voor de levenskwaliteit, de cultuur, de diversiteit en schoonheid van het landschap, de wortels en de geschiedenis en vooral de gemoedelijke aard van de Portugese bevolking.

Welke traditie van Portugal zou je willen benadrukken?

De oesters van Tavira, of de handgemaakte tegels van Viuva Lamego. De Viuva Lamego-tegels zijn voor mij en voor Stone van bijzonder belang. De eerste tegelfabriek in Lissabon werd opgericht in 1849 en bevindt zich in Intendente, naast een van onze eerste projecten in Lissabon, in samenwerking met onze goede vrienden bij Libertas. Het project bestond uit de zorgvuldige renovatie van 15 gebouwen in de historische wijk Mouraria (de geboorteplaats van de fado). Destijds waren Mouraria en Intendente geen voor de hand liggende locatie om in te investeren, maar het ruwe potentieel dat wij voor ogen hadden, bleek een succes, zowel voor de plaatselijke gemeenschap die van de renovatie profiteerde als voor de klanten die hun huizen kochten.

Jouw favoriete stijl van architectuur?

In Lissabon, de Pombaline-architectuur van na de aardbeving. Als projectontwikkelaars zijn wij enthousiaste waarnemers van de architectuur en de evolutie en aanpassing van de architectuur van de 18e eeuw aan de behoeften en eisen van de moderne levensstandaard. Wij maken gebruik van eersteklas teams en een hecht netwerk van betrouwbare en gespecialiseerde architecten, ingenieurs, ambachtslieden en visionairs, zodat wij de essentie van elk gebouw kunnen behouden, hulde kunnen brengen aan het verhaal en de geschiedenis ervan, en er tegelijkertijd voor kunnen zorgen dat deze unieke gebouwen nog jarenlang deel blijven uitmaken van het leven van de stad.

Waarom Lissabon kiezen voor het hoofdkwartier van Stone Capital en waar moeten mensen op letten?

Lissabon is consequent gerangschikt als een van de topsteden om in te wonen en te investeren om vele redenen: veiligheid, betaalbaarheid, stabiliteit en levensstijl. De rijke eigenschappen en diversiteit van Portugal maken het echt uniek. Het is begiftigd met een leven van geschiedenis en cultuur en prachtige architectuur. In de loop der jaren hebben wij de vastgoedmarkt nauwlettend in de gaten gehouden en zijn wij ons gaan toeleggen op verschillende projecten, inspelend op de verschillende behoeften van cliënten en nieuwe trends. Onze klantenkring is divers in hun bedoelingen. Wij hebben klanten die tweede huizen kopen, investeringen op korte en lange termijn en ook een grote belangstelling voor het Golden Visa programma. In deze specifieke niche zijn wij zeer verheugd dat verschillende van onze projecten worden opgenomen in de onlangs gelanceerde EQTY CAPITAL Funds.

Wat in het oog te houden: Onze onlangs gelanceerde Trigo in Largo do Trigo.

Favoriete iconische gebouw in Lissabon?

Liberdade 71 en Palacio de Santa Helena zijn beide opmerkelijke restauraties van prachtige gebouwen in historische gebieden. Liberdade 71 ligt aan de Avenida da Liberdade, met uitzicht vanuit de luifel aan beide zijden en een zwembad op het dak met uitzicht op de rivier de Taag en het kasteel van São Jorge. Het Palácio de Santa Helena is een van onze recenter voltooide projecten. Het dateert uit de late jaren 1500 en is een kunstwerk in de schilderachtige wijk Alfama. Beide projecten waren een verkoopsucces en hebben een permanente gemeenschap die ter plaatse woont.

Je favoriete restaurant in of rond Lissabon?

Elk restaurant met verse vis – Praia da Adraga in Sintra, Refugio da Roca in Cabo da Roca, en mijn persoonlijke favoriet, Praia da Princesa in Caparica.

bron: The Portugal News