Tijdens mijn vele, vele jaren in de plantenverkoop, zijn mij al behoorlijk wat vragen gesteld. Soms zijn het intelligente, zinvolle vragen. Maar bij sommige vragen moet ik mijn best doen om niet te lachen. Hier een paar voorbeelden.

Hoeveel water heeft mijn nieuwe plant nodig?
Dit is natuurlijk afhankelijk van het soort plant, maar houd er rekening mee dat een nieuwe plant in de tuin in het algemeen meer en vaker water nodig heeft dan eenzelfde plant die er al een paar jaren staat. En natuurlijk heeft een plant in een pot meer bewatering nodig dan eenzelfde plant die in de volle grond staat. Met uitzondering van vele cactussen, vetplanten, Agaven, Yucca’s, Dracaena´s en daarop gelijkende planten die eigenlijk nooit veel water nodig hebben.

Hoeveel groeit een plant per jaar?
Hier zou ik graag op antwoorden met zoiets als 33,6 centimeter. Maar het juiste antwoord is natuurlijk dat het afhankelijk is van de omstandigheden waarin een plant gehouden wordt. Sommige planten groeien sneller dan anderen maar een plant die gehouden wordt in een voor zijn soort ideale omgeving met een voor zijn soort ideale hoeveelheid water en mest, zal sneller groeien dan eenzelfde soort plant die totaal verkeerd gehouden wordt.

Heeft u olijfbomen die groene olijven geven?
Alle olijfbomen geven groene olijven. Een groene olijf is simpelweg een onrijpe olijf. Als ze niet te vroeg geplukt worden of afvallen, worden alle olijven bruin of zwart. Wel is het zo dat sommige olijfsoorten, zoals Manzanilla, beter geschikt zijn voor de productie van groene olijven dan andere soorten. Ook zijn er olijfsoorten die beter zijn om ‘tafelolijven’ te produceren terwijl andere soorten beter zijn voor de olijfolieproductie.

Heeft u een plant die altijd bloeit en geen water en onderhoud nodig heeft?
Mijn eerste neiging is om te zeggen “koop een plastic plant”. Maar ja, je wilt toch wat verkopen en alhoewel deze ideale plant niet bestaat, zijn er toch planten die makkelijk in het onderhoud zijn. Mijn favoriete plant die veel kan hebben, is de Gaura lindheimeri. Deze plant bloeit zeer lang, hoeft alleen af en toe eens kortgeknipt te worden, is resistent tegen hitte, koude, wind, geiten en paarden, je kan hem uit de grond halen en weer ergens anders neerzetten en mijn Gaura in een pot krijgt in de zomer 1 of 2 keer per week een beetje water. Ideaal!

Ik zoek een bepaalde plant maar ik weet de naam niet.
Hierop vraag ik of ze een beschrijving kunnen geven. Vaak komt de klant niet verder dan “het heeft groene bladeren”. Oeps, even last van kaakkramp. Makkelijker is het als ze zeggen “het heeft grote blauwe bloemen en je ziet ze vaak langs de weg in bomen groeien”. Morning Glory, een Ipomea soort verwant aan de zoete aardappel, is een plant die op de lijst van niet inheemse invasieve planten staat en die dus verboden zijn om te verkopen. Zie je ergens een plant die je graag wilt hebben maar je weet de naam niet, neem dan een foto van het blad en als het kan van de bloem.

Heeft u ook Laranjeiras do Algarve?
Dit is geen sinaasappelboomvariëteit maar simpelweg sinaasappelbomen van welke soort ook die in de Algarve geplant zijn en produceren.

En nu een vraag van mij aan de klant: Krijgt u ook vorst in uw tuin? Veel klanten kijken bevreemd en vertellen me dat het voor de tuin in de Algarve is. In Luz is er geen vorst, maar in bepaalde winters heb ik zelfs in de buurt van Meia Praia planten met vorstschade gezien. Woon je wat meer in het binnenland van de Algarve, dan krijg je zeker vorst. Soms zelfs sterk genoeg om grotere Phoenix Canariensis palmen, die geen problemen hebben tot -8, -9ºC, vorstschade te bezorgen.