COVID-19. Essentiële punten van de nieuwe staten van alertheid, contingentie en calamiteit in het land

Het grootste deel van het vasteland van Portugal zal op 1 juli overgaan naar de ‘staat van alertheid’, met uitzondering van het hoofdstedelijk gebied van Lissabon, dat overgaat naar de ‘staat van contingentie’.

Binnen het hoofdstedelijk gebied van Lissabon, dat bestaat uit 18 steden, blijven 19 gemeentes in ‘staat van calamiteit’ omdat volgens de eerste minister “het daar is dat zich de meest zorgwekkende haard van nieuwe geregistreerde infectiegevallen bevindt”. Aldus zullen er drie beperkingsniveaus bestaan, te wijten aan de coronapandemie.

De ‘staat van alertheid’, waarin het land zich bevond voordat de noodtoestand op 18 maart werd afgekondigd, is het laagste interventieniveau voorzien in de Basiswet van Civiele Bescherming, na de ‘staat van contingentie’ en van ‘calamiteit’ (hoger). De Eerste Minister António Costa garandeerde dat het land de ‘staat van alertheid’ zal aanhouden tot de pandemie bestreden is.

De regering heeft ook een regime van overtredingen aangekondigd voor diegenen die de regels vastgelegd in het kader van de COVID-19-pandemie schenden, zoals bijeenkomsten of het drinken van alcohol op straat, met boetes die variëren van 100 tot 500 euro voor individuen en van 1.000 tot 5.000 euro voor rechtspersonen.

Portugal Continentaal (met uitzondering van het hoofdstedelijk gebied van Lissabon)

Het grootste deel van het land gaat vanaf 1 juli over naar de ‘staat van alertheid’ waarbij de volgende beperkingen van kracht worden:
– Verplichte thuis- of ziekenhuisisolatie voor personen geïnfecteerd met COVID-19 of onder actieve bewaking staan;
– De regels van fysieke afstand, gebruik van mondmasker, capaciteit, uurschema’s en hygiëne worden gehandhaafd;
– Bijeenkomsten beperkt tot 20 personen;
– Verbod van alcoholgebruik op de openbare weg.

Hoofdstedelijk gebied van Lissabon

Het hoofdstedelijk gebied van Lissabon zal zich vanaf 1 juli in ‘staat van contingentie’ bevinden. De regering heeft voor dit gebied strengere beperkende maatregelen genomen:
– Verplichte thuis- of ziekenhuisisolatie voor personen geïnfecteerd met COVID-19 of onder actieve bewaking staan;
– Bijeenkomsten beperkt tot 10 personen;
– Verbod van alcoholgebruik in de open lucht;
– Verbod van verkoop van alcohol in benzinestations;
– De meeste commerciële instellingen moeten sluiten om 20.00 uur;
– Hypermarkten en supermarkten mogen openblijven tot 22.00 uur maar mogen na 20.00 uur geen alcohol verkopen;
– De restaurants mogen openblijven na 20.00 uur voor maaltijden ter plekke (zowel binnen in de restaurants als op de terrassen), voor take-away of levering aan huis;
– Er wordt geen sluitingsuur opgelegd voor benzinestations (ze mogen 24/24 openblijven voor de verkoop van brandstof), apotheken, begrafenisondernemers, sportvoorzieningen, klinieken, praktijken en dierenartsen.

19 gemeentes in Lissabon, Sintra, Amadora, Odivelas en Loures

De regering bepaalde dat 19 gemeentes van vijf steden in het hoofdstedelijk gebied van Lissabon in ‘staat van calamiteit’ blijven: Santa Clara (Lissabon), de vier gemeentes van de stad Odivelas (Odivelas en de gemeentefusies van Pontinha en Famões, Póvoa de Santo Adrião en Olival Basto, en Ramada en Caneças), de zes gemeentes van de stad Amadora (Alfragide, Águas Livres, Encosta do Sol, Mina de Água, Venteira e gemeentefusies van Falagueira en Venda Nova), zes gemeentes van Sintra (gemeentefusies van Queluz en Belas, Massamá en Monte Abraão, Cacém en São Marcos, Agualva en Mira Sintra, Algueirão-Mem Martins en de gemeente Rio de Mouro) en twee gemeentes van Loures (gemeentefusies van Sacavém en Prior Velho, en van Camarate, Unhos en Apelação).

In deze gemeentes werden bijzondere beperkende maatregelen opgelegd:
– De ‘civiele plicht om thuis te blijven’ werd opgelegd, wat betekent dat de inwoners alleen maar hun woning mogen verlaten om te gaan werken, boodschappen te doen, sport te beoefenen of om hulp te verlenen aan familieleden;
– Samenscholingen beperkt tot vijf personen;
– Markten zijn verboden;
– Versterking van het toezicht op verplicht isolement door teams van de Civiele Bescherming, Sociale Zekerheid en Volksgezondheid;
– Het ‘Programa Bairros Saudáveis’ dat geleid wordt door Helena Roseta, zal ingevoerd worden om de huisvestingsomstandigheden te verbeteren.