Stem mee met de Portugese gemeentelijke verkiezingen!

De gemeentelijke verkiezingen (Eleições Autárquicas 2021) zijn op 26 september a.s. De concelhos spelen in het Portugese landsbestuur een belangrijke rol. In de lange geschiedenis van Portugal hebben inwoners altijd moeten strijden voor lokale autonomie. De gemeenten heten met recht: autarkisch! Zij staan in hun recht.

Hier volgt een pleidooi om deel te nemen aan deze lokale verkiezingen. Het zijn belangrijke verkiezingen voor drie colleges. Portugal heeft 308 gemeenten (câmaras) en ruim 3000 deelgemeenten (freguesias). Wanneer je stemt krijg je drie stembiljetten. Groen voor de gemeenteraad, geel  voor het voorzitterschap van de Gemeenteraadsvergaderingen en wit voor de deelgemeenten.

Natuurlijk, je kan ervoor kiezen om in relatieve stilte een huis te kopen en genieten van je eigen situatie. Om daarnaast – tijdens de borrel – ongegeneerd kritiek te hebben op alles wat er mis is in je eigen leefomgeving Maar is dat wel fair? Ieder inwoner heeft immers een privé belang en een maatschappelijk belang. De mix van die twee maakt het leven spannend en interessant. Waarom zou je in Nederland en Vlaanderen wel stemmen en in Portugal alleen langs de kantlijn commentaar leveren?

Stemmen dus! Daarvoor is het nodig dat je je vóór 26 juli (60 dagen vooraf aan de verkiezingsdatum) lokaal inschrijft als stemgerechtigde in het stemregister van je freguesia. Let op, ook als je al resident bent gaat dit niet automatisch. Je moet hier zelf actie voor ondernemen. Ga naar je lokale Junta de Freguesia en toon je Certificate de Residencia Permanente. Jouw registratie als kiezer wordt ingevoerd in SIGREweb. Het CR-document van jouw SIGRE-registratie als kiezer wordt dan geprint. Je tekent en bent vervolgens gerechtigd om op 26 september je politieke voorkeur kenbaar te maken. Overigens kan je als stemgerechtigde straks ook deelnemen aan de verkiezingen van het Europese Parlement. Nog een reden dus om je in te schrijven. We wonen immers in ons eigen onbegrensde Europa!

Tekst: Eelco Schaap (ecomondego@gmail.com)