Vanaf vandaag is het voor zo´n vier miljoen mensen verboden om tussen 23.00 uur en 5.00 uur op de openbare weg te zijn, zonder uitzonderingen. Deze maatregel werd door de ministerraad genomen om “risicovol gedrag te beperken”.

In totaal treft de verplichte avondklok 45 gemeenten: 26 met een hoog risico en 19 met een zeer hoog risico.

Minister Mariana Vieira da Silva liet blijken het niet eens te zijn met de stelling dat de situatie in portugal uit de hand is gelopen, maar zei: “een ongecontroleerde situatie is wanneer we deze niet volgen en geen maatregelen nemen om deze te beheersen”.

“We hebben allemaal de situatie van het land in het groen gezien, in het geel en nu is het in het rood. Wat nodig is, is dat iedereen, in het dagelijks leven, keuzes moet maken, met wie we zijn, waar we naartoe gaan, en een masker dragen waar dat nodig is”.

Volgens de risicomatrix en de criteria die door de regering zijn bepaald op basis van het aantal infecties per inwoner, zijn Albufeira, Almada, Amadora, Barreiro, Cascais, Constância , Lissabon, Loulé, Loures, Mafra, Mira, Moita, Odivelas, Oeiras, Olhão, Seixal, Sesimbra, Sintra en Sobral de Monte Agraço gebieden met een zeer hoog risico.

Daarbij komen nog de 26 gemeenten met een hoog risico: Alcochete, Alenquer, Arruda dos Vinhos, Avis, Braga, Castelo de Vide, Faro, Grândola, Lagoa, Lagos, Montijo, Odemira, Palmela, Paredes de Coura, Portimão, Porto, Rio Maior, Santarém, São Brás de Alportel, Sardoal, Setúbal, Silves, Sines, Sousel, Torres Vedras en Vila Franca de Xira.