Bitcoin stelt je zenuwen op de proef

Bron: Blik op Portugal, maart 2023
Tekst Rob Does

Elke niet-Portugese burger die in Portugal komt wonen krijgt naast alle andere voordelen ook een aantrekkelijk fiscaal klimaat rond cryptocurrencies in de schoot geworpen. Over het algemeen worden inkomsten die worden gegenereerd door de verkoop of uitwisseling van virtuele valuta, wanneer verkregen door natuurlijke personen en buiten een zakelijke of professionele activiteit, niet belast onder de IRS. Klinkt goed?

Hierbij alvast vijf veel gestelde vragen:

Wat zijn cryptomunten? 

Cryptomunten zijn digitale munten die losstaanvan het bestaande geldsysteem. Het bekendstevoorbeeld is de bitcoin. De munten kunnen directvan de ene naar de andere partij worden overgemaakt, zonder tussenkomst van een bank. Bitcoinszijn eigenlijk niet veel meer dan regels computercode. Die staan in een groot digitaal logboek,waarin de gebruikers samen bijhouden wie welkbedrag overmaakt naar wie. Het verschil meteuro’s of dollars is dat cryptomunten niet wordenbeheerd door een overheid of centrale bank. Eris dus ook geen toezichthoudend orgaan datingrijpt als de bitcoin-beurs zou crashen.Bitcoin is schaars, uiteindelijk kunnen ermaar 21 miljoen bitcoins in omloop raken. Er is dus een gelimiteerd aanbod.  Bitcoin is legaal in vrijwel alle landen  in de wereld, maar sommige landenhebben het gebruik ervan verbodenzoals India, China en Ecuador.

Kan iedereen in crypto handelen? 

Ja! Mensen hoeven alleen een account aan te maken bij een handelsplatform. Dat maakt een zogeheten wallet, een digitale portemonnee. Let wel, een bitcoin-portemonnee is niet gekoppeld aan je persoonlijke gegevens. Dat maakt het betaalmiddel ook populair bij criminelen. Hackers laten zich steeds vaker betalen in bitcoin, zodat betalingen niet kunnen worden getraceerd. Gebruikers kunnen bitcoins kopen, in ruil voor bijvoorbeeld euro’s of dollars. Sterker nog, eigenlijk kan iedereen bitcoin ‘minen’, alleen heb je echt belachelijk veel computerkracht, gespecialiseerde hardware en megaveel elektriciteit nodig.

Betaal je belasting over bitcoins in Portugal?

 In Portugal zijn cryptocurrency-transacties vrijgesteld van btw, aangezien het land cryptocurrencies als een vorm van betaling beschouwt in plaats van als een actief beleggingsmiddel. De Portugese enige munteenheid is de euro, maar je kan in cryptocurrency worden betaald en voor producten betalen met crypto-visakaarten. Winsten uit de aan- en verkoop van cryptocurrencies worden, net als elke andere valuta, in Portugal niet belast, als het niet wordt gebruikt als primaire of secundaire bron van inkomsten. Het is dus mogelijk dat je bitcoinhandel belastingvrij is als dit niet regelmatig wordt gedaan. Houd er echter rekening mee dat als je bitcoin verhandelt als je primaire inkomstenbron, je een belastingaangife moet indienen en belasting moet betalen over je inkomsten. Voor 2023 wordt nieuwe wetgeving ontwikkeld. De nieuwe begroting stelt voor om een belasting van 28% te heffen op crypto-activa die minder dan een jaar worden aangehouden. Beleggers die cryptomunten langer dan een jaar aanhouden, worden vrijgesteld.

Kan je een huis kopen in Portugal met bitcoins?

In mei 2022 werd een appartement met drie slaapkamers in Braga verkocht voor drie bitcoins in de allereerste rechtstreekse verkoop van onroerend goed,volledig in bitcoin. De vastgestelde verkoopprijs was110.000 euro. Dit betekent dat er voor het eerst in Portugal, en Europa trouwens, een transactie is gedaan incrypto zonder de cryptocurrency om te wisselen vooreuro. De Orde van Notarissen (ON) werkt aan een regeling die notarissen duidelijke instructies gaat gevenover het opmaken van akten voor de aan- en verkoopvan huizen in cryptocurrencies. Ze zullen ook uitkijken naar signalen van witwassen. Zodra de nieuweregelgeving door ON is afgerond, zal het steeds makkelijker worden om onroerendgoedtransacties uit tevoeren met behulp van cryptocurrencies, waarbij ditwordt behandeld als een ruilhandel, waarbij goederenworden uitgewisseld voor cryptocurrencies.

Wie is de familie Bitcoin?

Didi Taihuttu uit Venlo overtuigde zijn vrouw en kinderen om een grote gok te wagen op de grootste cryptocurrency. De familie Taihuttu verkocht in 2017 hun hele hebben en houden en wisselden alles in voor bitcoins. Ze reisden vervolgens in vijf jaar tijd door 40 landen op zoek naar de ideale plek om zich te vestigen. De familie profiteerde van de gigantische stijging van bitcoin vanaf 2017, toen de munteenheid van $800 steeg naar $20.000 en verder. Uiteindelijk vestigde de “Bitcoin Family” zich vorig jaar in Lagos (Algarve) waar ze het afgelopen seizoen de Bitcoin Bar BamBamBeach openden. Helaas is de licentie niet verlengd en zijn ze op zoek naar een nieuwe plek voor hun cryptocommunity bar. Volg hun verhalen via www.instagram. com/thebitcoinfamily.

Dit artikel is verzorgd door NCA Portugal, de leukste club van Portugal.