Remote werken is een term die je tegenwoordig steeds vaker hoort. Veel werknemers zijn de laatste tijd dan ook remote (op afstand) gaan werken en zien dit als de ideale manier van werken. Sterker nog: remote werken word door veel mensen als het nieuwe werken beschouwd. Maar, wat is remote werken nou eigenlijk? En wat zijn de voordelen? En zijn er ook nadelen?

Als er één ding is wat de corona periode ons heeft geleerd, is dat we niet persé op kantoor hoeven te werken. Sterker nog, na een gewenningsperiode wisten we zeker dat we vanuit huis heel efficiënt en productief konden werken. In die periode werkten we ook echt, voornamelijk, vanuit ons eigen huis maar dat hoeft nu niet meer. En natuurlijk kunnen we dan weer naar kantoor, in de file staan, lange vergaderingen houden en teveel koffiepauzes houden maar we kunnen ook naar het buitenland gaan. Als er een goede internet en telefoonverbinding is, heb je eigenlijk al genoeg.

De voordelen van op afstand (remote) werken zijn onder andere:

  • je bepaalt zelf waar je werkt
  • je bepaalt zelf wanneer je werkt (indien je voor een bedrijf werkt dan natuurlijk in overleg)
  • je ontmoet andere mensen / ondernemers (goed voor de inspiratie én voor je netwerk)
  • je hebt geen last van lange reistijd en file’s

Een nadeel kan zijn dat het vaak eenzaam is, maar ik denk dat als je je openstelt voor andere mensen dit wel meevalt.

Een verandering van omgeving is goed voor een mens; je krijgt meer energie, een andere mindset en meer inspiratie doordat je andere prikkels ervaart. Gelukkig is het op afstand werken in het buitenland niet alleen weggelegd voor ondernemers maar ook voor mensen in loondienst. Steeds meer bedrijven begrijpen dat medewerkers die andere prikkels nodig hebben om in de flow te blijven, productiever te zijn en hun creativiteit weer laten vloeien. Maak wel goede afspraken met elkaar en zorg ervoor dat je goed bereikbaar bent, let ook op het tijdverschil bijvoorbeeld.

Als ondernemer is het wat makkelijker om zelf je tijd in te delen maar dat heeft ook te maken met het soort werk dat je doet. Mijn advies is om dit ook met je klanten te bespreken. Het mooiste van een workation (op afstand werken) is dat je ook meer tijd voor je zelf hebt, waardoor je meer rust pakt en daardoor efficienter en ontspannen werkt. Tenminste, dat is mijn ervaring. Een workation is voor iedereen geschikt die een perfecte balans zoekt in werk en vrije tijd en een compleet andere omgeving ook nog eens heel goed voor je creativiteit en werkplezier. Volgens experts laten workations de creatieve sappen vloeien. Tja…

Versla de blues en boek een workation in Portugal

Vermoeidheid, burn-out of opgebrand. Dit zijn termen die we steeds vaker horen en waar we steeds vaker mee te maken krijgen. Niet voor niets gaan mensen op zoek om even die sleur te doorbreken, nieuwe inspiratie op te doen en gewoon weer ‘gewoon’ doen en jezelf weer terug vinden. Wat vind je nou echt leuk, waar word je echt blij van, wat wil je eigenlijk gaan doen met de rest van je leven? Antwoorden op deze vragen vind je bijna niet in je dagelijkse sleur en onder de dagelijkse druk. Versla die blues en ga naar een plek waar je wel die antwoorden vindt.

Maar wat als…

Dat irritante stemmetje in je hoofd is het er natuurlijk niet mee eens dat je eruit springt, iets anders gaat doen dan wat tot nu toe ‘veilig’ was. Maar geloof me, dat stemmetje raakt ook snel genoeg weer gewend aan een nieuwe situatie en dan voelt dat ook weer comfortabel. Wat zou er nog meer kunnen zijn waardoor je zegt: “ja maar, als…”. Wat heb je te verliezen en wat heb je te winnen? Stel jezelf die vraag eens. Niet alleen jij bent gebaat bij de leukste versie van jezelf maar ook je gezin, je familie en vrienden en ook je klanten of toekomstige werkgever.

072321 Sandra Westein 44636 Medium

Mijn naam is Sandra Westein en ik ben met Ferragudo Dreams gestart om ondernemers te laten ervaren hoe inspirerend en waardevol het is om (tijdelijk) te werken vanuit een andere omgeving. Ik organiseer workations vanuit Ferragudo. Mijn definitie van een workation is als volgt: Werken aan jezelf en/of je bedrijf in een inspirerende vakantieomgeving.

Ik ben zelf na een burnout in 2014 naar Ferragudo gegaan om weer bij mezelf te komen en sinds 2021 werk ik deels in Ferragudo, deels in Nederland. Dit heeft zoveel voor mij gedaan als persoon en als ondernemer en dat wil ik graag overbrengen aan mede ondernemers en mensen die na of in een burnout zichzelf weer willen vinden. Wil je meer informatie over workations in Portugal, neem dan contact met mij op. Heb je de mogelijkheid om vanuit het buitenland te werken? Zet die stap dan en ervaar hoe goed dit is voor jezelf, je bedrijf en het plezier in je werk.

www.ferragudodreams.com
sandra@ferragudodreams.com

Groetjes, Sandra

Sandra is lid van de NCA ondernemersclub