Waterpeil Algarve verdubbeld maar niet genoeg!!!

Door de recente regen is het waterpeil in de Algarve gestegen, maar dit is nog lang niet genoeg om de droogte in sommige gebieden te bestrijden. Er is nog steeds een watertekort in de Algarve!!!!

Door The Portugal News, Kevin Broderick, 2 april 2024

Watertekort in de Algarve

De hoeveelheid opgeslagen water in het baragem (stuwmeer) van de Barlavento steeg tot 20,8% op 31 maart, twee keer zoveel als in februari, maar bleef het baragem (stuwmeer) met het minste water in Portugal.

Volgens gegevens van het National Water Resources Information System (SNIRH) was er in maart een toename van de hoeveelheid opgeslagen water in negen baragems (stuwmeren) en een afname in drie.

Ondanks de stijging in de afgelopen maand was de hoeveelheid opgeslagen water in het baragem (stuwmeer) van de Barlavento ver verwijderd van het gemiddelde, dat 74,1% bedraagt. In februari zat dit baragem (stuwmeer) op 12,5% van zijn capaciteit en in januari op 9,4%.

Eind februari bevond de hele Algarve zich in een situatie van zwakke meteorologische droogte.

Waternivo in de baragems in Portugal

De opslag in maart 2024 per baragem (stuwmeer) is hoger dan de opslaggemiddelden voor dezelfde maand (referentieperiode 1990/91 tot 2022/23), met uitzondering van de Ave (69,9%), Mira (40,3%), Ribeiras do Algarve (Barlavento 20,8%) en Arade (40,9%).

Op de laatste dag van maart hadden de bekkens van de Taag, de Cávado en de Guadiana de grootste hoeveelheid water, met respectievelijk 95,4%, 93,8% en 91,4%.

Volgens het SNIRH hadden 38 van de 60 gecontroleerde reservoirs eind maart een waterbeschikbaarheid van meer dan 80% van het totale volume en vier reservoirs hadden een waterbeschikbaarheid van minder dan 40%.

Elk baragem (stuwmeer) kan overeenkomen met meer dan één reservoir.

Dit artikel wordt aanbevolen door de NCA Portugal, vereniging voor Vlamingen en Nederlanders in Portugal.

Lees ook een eerder verschenen artikel over dit onderwerp: