Nu bedoel ik daar niet mee dat we geen heggen meer moeten planten, maar dat het wel eens wat anders dan de doorgaans gebruikte Myoporum of Melaleucas kan zijn. Ook hoeft het niet altijd een heg met muurmodel te zijn. Maak er bijvoorbeeld een kasteelmuur van met kantelen. Of als er een pad tussen twee stukken heg zit, kan je de plant eroverheen laten groeien zodat het een soort poort vormt. Hier helpt het om een soort boog te maken van een ijzeren staaf. Zo kan je de heggenplant hierover leiden en zo nodig eraan vastbinden.

Lage heggen
Bij lage heggen is het, vanwege het makkelijkere bereik, nog leuker om er wat fantasie in te brengen. Zo kan men op verschillende plekken ballen bovenop de heg laten groeien. Geduld is hierbij natuurlijk wel nodig. Of je plant in de rij met heggenplanten een plant die op stam groeit en al een bolvorm heeft. En waarom moet de bovenkant altijd recht zijn? Een gekartelde bovenkant is ook leuk. Als je een tuinman hebt is dit allemaal natuurlijk wat moeilijker. Het kost wat extra tijd en probeer je hem uit te leggen dat je wat anders wilt dan de normale heg, dan zal hij alleen maar verzuchten dat ‘estrangeiros’ maar lastige personen zijn.

Lage heggen zijn handig om de plantbedden te markeren of vakken in een plantbed. Je kan er ook kamers mee creëren in je tuin als deze niet volledig van elkaar afgescheiden hoeven te zijn. De Rosmarinus officinalis, de rozemarijn, wordt hiervoor veel gebruikt. Vaak zie je ook lavendelheggen. Andere planten die voor dit soort heggen geschikt zijn, zijn bijvoorbeeld Santolinas en Myrthus. Westringias zijn een mooi grijs alternatief voor de rozemarijn, vooral de Westringia fruticosa die dicht groeit en witte bloemetjes maakt. Voor heggen met aparte vormen zijn de Escallonias, die veel op buxus lijken, geschikt. Net als de buxus zijn ze makkelijk in vormen te snoeien. Daarnaast zijn ze beter aangepast aan het zuidelijk klimaat dan de buxus.

Hoge heggen
Hoge heggen zijn natuurlijk ideaal voor privacy. In al die urbanisaties die hier als paddenstoelen de grond uit schieten, staan de villa’s redelijk dicht op elkaar en zitten de buren op de eerste rij als je bij jouw zwembad ligt te zonnebaden. Daarnaast zijn ze ook goed om kamers te creëren in de tuin of, als je plaats hebt, een labyrint. Als alternatief op de lekker dichtgroeiende Melaleucas zou je eens Eugenia myrtifolia moeten proberen. Ze worden ook voldoende dicht en hebben een donkergroen glanzend blad. De nieuwe blaadjes zijn roodachtig van kleur en de bloemetjes zijn wit, een mooi contrast. Daarnaast maken ze ook nog (niet giftige) bessen die van groen naar roze naar zwart verkleuren.

Een Elaeagnus x ebbingei heg is heel apart van kleur. Olijfgroen. Het is niet iedereen zijn smaak, maar ze wordt mooi vol. Het is een heel sterke plant die ook nog stikstof bindt in de grond waarvan in de buurt groeiende planten kunnen profiteren. Daarnaast krijgt ze in de zomer bijna onzichtbare maar heerlijk geurende bloemetjes die na bestuiving kleine besjes vormen, die als ze goed rijp zijn goed smaken. Voor wie niet zo van de olijfgroene kleur houdt, bestaat er ook een gevarieerde vorm waarbij het blad naast groene ook gele plekken heeft.

Ondoordringbare heggen
Een ondoordringbare heg krijg je als je Pyracantha gebruikt, die hebben dorens. Alleen een gek zal daar doorheen kruipen. Veel Berberis soorten hebben ook dorens en kunnen als heg gebruikt worden, maar de Pyracantha is de beste voor het ondoordringbare doel. Daarnaast krijgen deze planten ook nog kleurrijke besjes, wat me tot de volgende soort heg brengt. De kleurrijke heg.

Kleurrijke heggen
Dit hoeft niet persé een bloeiende heg te zijn. Planten met kleurige bladeren, zoals veel Euonymus soorten, zijn ook heel mooi en hebben het voordeel dat ze ook buiten het bloeiseizoen kleur hebben, tenminste als ze niet bladverliezend zijn. Kleurrijke bloeiers voor heggen zijn Lantana camara en Lantana montevidensis. Van de laatste soort zie je vaak de lilasoort het hele jaar door bloeien. Voor informele heggen zijn ook Hibiscus, Oleander en Photinias geschikt.

Voor een blauwe heg is de Plumbago onverslaanbaar, maar een mooi onderhouden Solanum rantonettii heg, alhoewel moeilijker te verkrijgen, is ook het aanzien waard. Teucrium fruticans is een blauwbloeiende plant die ook goed in model te snoeien is en er daardoor veel beter uitziet. Meestal zijn de bloemetjes echter bleekblauw en vallen niet op tegen een achtergrond van grijs blad. Er bestaat wel een variant die een donkere blauwe bloem heeft, maar die is moeilijk te krijgen.

En hoe moet je nou zo een heg onderhouden? Daarvoor verwijs ik je naar de verschillende filmpjes die op YouTube staan.